Veere Dronk

Boschhoek

 

Boschhoek

Vroonweg 1
4356 ES Oostkapelle

0118 581749
info@boschhoek.nl
Website
Facebook

 

Een bar-restaurant met midgetgolfbaan en terras aan de Vroonweg 1 te Oostkapelle.


Geschiedenis

1970
Bram Rotte, Suus de Kam en Eric Rotte

In 1970 beginnen Bram en Suus Rotte-de Kam Boschhoek aan de Vroonweg 1 in Oostkapelle. De Boschhoek wordt later uitgebreid met een midgetgolfbaan en er wordt een prachtig terras gecreëerd waar je onder de druivenranken van een drankje of hapje kunt genieten. In 1982 wordt de zaak ingrijpend verbouwd en wordt zo het potentieel van de Boschhoek vergroot. Zoon Eric wordt in 1982 medefirmant en in 1987 eigenaar - hij zit tot 1994 in de zaak en opent in 1996 restaurant De Kluizenaer in Middelburg.

1994
Robert Hamilton en Ingeborg Rotte

In 1994 neemt Robert Hamilton de zaak over van schoonvader Bram Rotte. Dochter Ingeborg heeft dan nog de viswinkel Hamilton's in Oostkapelle, maar later komt zij ook in de Boschhoek die ze nog steeds samen uitbaten.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Boschhoek/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Horeca-inzicht in Oostkapelle (Rob 22 juni 2016)

Uit de rubriek Kroegpraat voor de Veerse Bode:

In 1963 koopt Bram Rotte een pandje aan de Vroonweg 1 in Oostkapelle. Hij wil er een horecagelegenheid beginnen, maar de gemeente ligt dwars over de benodigde vergunningen. Daarom kunnen Bram en Suus Rotte-de Kam pas op 5 mei 1970 café-restaurant Boschhoek openen. De zaak, met een midgetgolfbaan, loopt vanaf het begin goed. Dat komt niet in de laatste plaats door Bram’s ‘flux de bouche’. Hij is namelijk tamelijk goed van de tongriem gesneden. Hij hecht enorm veel waarde aan zijn vak en probeert daar meerwaarde aan te geven door zijn gasten met alle egards te behandelen.

Bram heeft een bijzonder oog voor kansen die zich voordoen. Zo koopt hij in 1976 strandpaviljoen Lage Duintjes in Oostkapelle. Het is een fantastisch jaar, want de mussen vallen van het dak. Een jaar later verkoopt hij Lage Duintjes, want het kan alleen maar slechter gaan, denkt Bram. In 1983 schaft hij het pand aan de Duinweg 99 aan waarin zoon Aart Rotte Pannekoek- en Steakhouse het Rijkswijckse Huis opent.

Bram en Suus Rotte geven de horecagenen met verve door aan hun kinderen. Zo is er voor ieder kind op enig moment een zaak voorhanden. Aart komt in het Rijswijckse Huis en Eric wordt in 1982 mede-eigenaar van Boschhoek en in 1987 eigenaar. Dochter Ingeborg opent viswinkel Hamilton’s in Oostkapelle. ‘Rotte Vis’ had natuurlijk ook gekund, maar dat is om begrijpelijke redenen geen optie.

In 1994 stopt Eric Rotte in Boschhoek. De zaak wordt overgenomen door schoonzoon Robert Hamilton. Echtgenote Ingeborg zit dan nog in haar viswinkel, maar komt later ook in de zaak. Eric, met wie ik een tijdje geleden een zeer leerzaam gesprek heb gehad, beschikt over een bijna fotografisch geheugen. Ik sprak hem in zijn bloeiende bedrijf Warstaal in Grijpskerke en dank hem bij deze voor de waardevolle informatie. Enfin, Eric opent in 1996 brassery de Kluizenaer aan de Lammerensteeg in Middelburg, nu Italiaans restaurant Il Senso.

Aangezien ik over rijbewijs noch automobiel beschik, ben ik aangewezen op mijn rijwiel. Het gebeurt vaak dat ik mijn ochtendkoffie gebruik op het terras van de Boschhoek. Een prachtig terras waar ik me altijd in een wijngaard waar. Vorig voorjaar sprak ik daar kunstschilder Andries Minderhout uit Middelburg. We hadden een geanimeerd gesprek over het Middelburg dat hij op zijn duimpje kende en vaak heeft geschilderd. Hij overleed in het najaar van 2015 op 93-jarige leeftijd.

Boschhoek is in twintig jaar tijd vijftien keer verbouwd. Bram Rotte is blijven streven naar perfectie. Na de 15e verbouwing is die bijna bereikt. Bijna, want perfectie bestaat natuurlijk niet, maar daar gaat het niet om. Het streven naar is belangrijk, het altijd opmerken wat er nog aan de zaak kan worden verbeterd. Bram en Suus Rotte hebben met Boschhoek een monument voor zichzelf opgericht. Een monument dat, naar ik hoop, nog tot in lengte van dagen blijft bestaan.

Whisky

Jaap Labrujere laat in zijn fantastische "De Domburgse caféhouders in de twintigste eeuw 1930 - 1970." ook Bram Rotte de revue passeren - een mooi verhaal met een staartje. "Bram Rotte uit Oostkapelle heeft mij ooit het volgende verteld. In café Wilhelmina (2) in Domburg werden vaak uitvoeringen gegeven. Zo hield Apollo ook regelmatig de jaarlijkse uitvoering bij Jo Corré. Bram was een prima muzikant die ook een keer namens Cresendo (Oostkapelle) aan een uitvoering deelnam. In de pauze was het aan den toog altijd een drukte van belang. Bram wachtte netjes op zijn beurt en op een gegeven moment vroeg Jo “wat moe jie e”. Bram wat verbaasd over de manier waarop Jo dat vroeg bestelde een whisky. "Dat emme nie mi , jammer ee" zei Jo! Bram zag in het buffet echter nog een bijna volle fles staan en zei “en die flesse dan , di achter je” ? Jo antwoordde zonder blikken of blozen het volgende “die whisky is nie voa gereformeerde , dus ook nie voa joe“ . Wie is er noe an de beurte ? Bram Rotte kon dus niets bestellen omdat hij gereformeerd was."

Externe links

Bronnen