Veere Dronk

Clubroom Domburgsche Golfclub

 

Clubroom Domburgsche Golfclub

Schelpweg 26
4357 BP Domburg

0118 586107
secretariaat@domburgschegolfclub.nl
Website
Facebook

 

Het clubhuis van de Domburgsche Golfclub aan de Schelpweg 26 te Domburg dat bestaat van 1914 tot heden.


Geschiedenis

1924
Domburgsche Golfclub

Op zondag 5 juli 1914 wordt de golfbaan in Domburg, huidig adres Schelpweg 26, geopend - de baan is in eerste instantie eigendom van de Domburgsche Zeebadinrichting en wordt beheerd door de Domburgse sociëteit Luctor et Emergo - de naam is dan Luctor et Emergo Golf-Club. Tien jaar later wordt de Domburgsche Golfclub opgericht en komt er op enig moment een horecafaciliteit c.q. clubhuis op het terrein die na verloop van tijd verpacht wordt.

2002
Robby van den IJssel en Vincent Stinenbosch

Robby van den IJssel wordt in 2001 de pachter/beheerder van de splinternieuwe clubroom - in 2011 volgt Vincent Stinenbosch Robby van den IJssel op. Stinenbosch vertrekt na korte tijd weer en begint in Vlissingen het café DocqMans Bar.

2012
Etienne Minnaert

Vanaf maart 2012 tot heden wordt de clubroom gepacht c.q. beheerd door Etienne Minnaert. In juni 2017 opent Etienne samen met Roland van Bezooijen het vleesrestaurant SteakER.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Golfen in Domburg (Rob 27 april 2016)

Sinds m’n oude RHBS-makker en geboren Domburger Cees Maas me een dagje mee naar Domburg nam, was ik verkocht. Domburg liet me, evenals Westkapelle, niet meer los. Niets is mooier dan spitten op grote diepte in de geschiedenis van een Walcherse stad of dorp. Ik was al een stuitje gefascineerd door de Domburgse golfbaan, dus dat was spitten geblazen. De golfbaan werd op zondag 5 juli 1914 geopend. De baan is eigendom van de Domburgsche Zeebadinrichting die wordt geleid door Paul Elout. Paul Elout, getrouwd met kunstenares Mies Drabbe, is in wezen de grondlegger van de Domburgsche Golfclub. De baan wordt beheerd door de sociëteit Luctor et Emergo en vaart dan onder de vlag Luctor et Emergo Golf-Club.

In 1921 wordt de Dutch Open op de Domburgse golfbaan gespeeld en gewonnen door de Brit Henry Burrows. Drie jaar later is het tijdperk van Luctor et Emergo Golf-Club over en is de Domburgsche Golfclub een feit. Mina Provoost beheert van meet af aan het club- c.q. theehuis van de golfclub. Naast thee en koffie kon men er ook een biertje of wat sterkers krijgen. De Domburgsche Golfclub moet in 1941 sluiten, omdat de, nog steeds alom tegenwoordige, noorderburen beslag op het terrein hebben gelegd. De golfbaan wordt op 16 mei 1955 heropend en het nieuw clubhuis 2 jaar later. Het clubhuis wordt achtereenvolgens beheerd c.q. gepacht door mevrouw Van der Luit, de heer en mevrouw Dik en de heer Passenier. De Domburgsche Golfclub besluit aan het begin van de 21e eeuw dat het tijd wordt voor een nieuw clubhuis dat voldoet aan de eisen van de nieuwe tijd.

In juni 2002 wordt de zogenaamde ‘negentiende hole’ geopend die de naam Clubroom Domburgsche Golfclub krijgt. Robby van den IJssel belandt als beheerder en pachter in een vers gespreid bedje. De horeca vloeide Robby al vroeg door de aderen. Hij zat achtereenvolgens in Amigo-bar, Don Quichotte (samen met broer Rudi en schoonzus Carla), het Koper Galjoen en restaurant de Abdij. Allemaal zaken in Middelburg, maar Robby is dan ook een geboren Middelburger. In de tijd dat ik als voorlichter bij de gemeente Middelburg werkte, aten mijn baas Klaas en ik op 4 mei altijd in de Abdij. Daar we de Dodenherdenking op het Abdijplein organiseerden, was het zaak met de neus op de feiten te zitten. Robby en Willy bleven speciaal open en serveerden asperges op zijn Vlaams, een delicatesse alsof er een engeltje etc.

Wanneer Robby in 2014 de pijp c.q. golfclub aan Maarten geeft, wordt hij opgevolgd door Etienne Minnaert en die heeft het, sapperloot, ook niet van een vreemde. Het geval wil namelijk dat zijn ouders Renny en Gré samen met broer Prospêr jazzeetcafé Desafinado aan de Koorkerkstraat in Middelburg uitbaten. Je zou het de Middelburgse connectie kunnen noemen, er golfen immers ook veel Middelburgers in Domburg. Ik heb de club nog nooit gehanteerd en denk dat in de toekomst ook niet te gaan doen. Maar misschien kan iemand me als gast introduceren, zodat ik eens in de Clubroom Domburgsche Golfclub kan klinken.

Adres en contactgevens

Schelpweg 26 4357 BP Domburg

Externe links

Bronnen