Veere Dronk

De Vriendschap (2)

 

De Vriendschap (2)

Zuidstraat 113
4361 AH Westkapelle

 

Een herberg annex winkel en later café in de Zuidstraat 113 te Westkapelle.


Geschiedenis

1860
Jakob Roelse en Flora Louwerse

Rond 1860 zitten Jakob Roelse en echtgenote Flora Louwerse (zeeuwengezocht [1]) in herberg annex winkel De Vriendschap aan de Zuidstraat 113 in Westkapelle. In 1876 vertrekt het echtpaar Roelse-Louwerse naar Montfoort waar ze een herberg hadden overgenomen.

1876
Willem den Hollander en Kornelia Adriaanse

In 1876 komen Willem den Hollander en echtgenote Kornelia Adriaanse in De Vriendschap (zeeuwengezocht [2]) - zij blijven in de zaak tot 1888.

1888
Jan Kaland, Mientje Verstraate, Laurina Kaland en Mientje Kaland

Jan Kaland trouwt in 1887 met Mientje (Willemina) Verstraate (zeeuwengezocht [3]) - een jaar later begint hij, naast zijn beroep als boer, de nieuw gebouwde herberg De Vriendschap aan de Zuidstraat in Westkapelle. Wanneer herbergier Jan Kaland in 1926 op 65-jarige leeftijd overlijdt (zeeuwengezocht [4]) zet zijn weduwe Mientje Verstraate samen met haar dochters Laurina en Mientje de zaak voort. Wanneer Mientje Verstraate in 1937 op 73-jarige leeftijd overlijdt (zeeuwengezocht [5]) zetten dochters Laurina en Mientje de zaak voort. In de Tweede Wereldoorlog wordt het pand verwoest en verhuizen de gezusters Kaland hun café tijdelijk naar de kantine van Rijkswaterstaat - op 15 oktober 1956 heropenen ze café De Vriendschap op het adres Zuidstraat 113.

1962
Pieter van Schaik

Vanaf zaterdag 17 november 1962 zit Middelburger Pieter van Schaik in De Vriendschap als beheerder. Wanneer Mientje Kaland - haar zus Lourina is in 1968 op 68-jarige leeftijd overleden - het café in 1971 verkopen aan Jacobus Wisse verliest het pand zijn horecabestemming, want Wisse maakte er een textielzaak van. Mientje overleed in 1997 op 92-jarige leeftijd.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Vriendschap (2)/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Lourus den Hollander, de broer van Willem, zat in De Oranjeboom.

Mooie verhalen

Willem Gabriëlse vertelt in zijn onvolprezen boek 'T oude Westkappelse leefpatroon het volgende over Het Koffiehuis:

"Vervolgens komen we bij herberg De Vriendschap, dat ook in 1944 werd verwoest. Eigenaar was Jan Kaland, getrouwd met Mientje Verstraate. Na zijn overlijden bleef zijn vrouw met haar twee ongetrouwde dochters de herberg beheren. Na haar overlijden bleef het café in handen van Laurina en Mientje, 'de meisen van Jan Klant'. De herberg was erg geliefd bij bij Belgische loodsen, die toentertijd bijna dagelijks van de loodskotter aan het Zuiderhoofd werden afgezet. De Vriendschap stond bekend om de fijne bitter die er werd geschonken. maar ook de ouwe klare wou er bij de belgen goed in. Op hun lange wandeling, zwaar in de kleren, hadden zij zo halverwege naar het tramstation wel een hartversterkertje nodig. Enige jaren na de herbouw werd de Middelburger Piet van Schaik beheerder, daarna nam Jacobus Wisse uit Koudekerke het pand over en bouwde het om tot textielzaak. Ook hier weer een roemloos einde van een prettig en geliefd café; jammer!"

Adres en contactgevens

Zuidstraat 113 Westkappele

Externe links

Bronnen