Veere Dronk

Dekker

 

Dekker

Dorpsplein 43-49
4363 AB Aagtekerke

 

Een café annex kruidenierszaak dat van 1927 tot ca. 1985 gevestigd was aan Dorpsplein 43-49, hoek Burgemeester Bosselaarstraat te Aagtekerke - een opvolger van Maljers.

Geschiedenis

1927
Andries Dekker, Hendrik Dekker en Wannes Dekker

In 1927 neemt Andries Dekker het café annex kruidenierszaak over van Maljers aan het Dorpsplein 43 in Aagtekerke - hij trouwt dat zelfde jaar met Lourina Jozina Maljers (zeeuwengezocht [1]). Later komt zoon Hendrik ook in de zaak en wordt geadverteerd met Fa. A. Dekker & Zn. - Andries Dekker overlijdt op 25 januari 1974 op 77-jarige leeftijd (zeeuwengezocht [2]). Wannes Dekker zet de zaak voort tot de horecafunctie van het pand Dorpsplein 49 midden jaren '80 vervalt en de naam verandert in 't Ouwe Durps'uus, een slijterij annex drogisterij annex cadeauwinkel - de familie Dekker heeft dan al een supermarkt op het adres Dorpsplein 17.


Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Dekker/fotos.


Naamgeving

Vernoemd naar de eigenaar

Bijzonderheden

  • Het café van Dekker had in de jaren '50-'60 de bijnaam Hotel de Kippeluis" omdat de kippen door het café en vaak onder het biljart scharrelden.
  • t Ouwe Durps'uus verwijst naar de functie die het pand eind 19de eeuw had, namelijk dat van gemeentehuis.

Mooie verhalen

Bie Dekker

Een vliegende kraai vindt altijd wat, zo vond ik gisteren in een boekendoos aan de Sint Pieterstraat de bloemlezing Alzheimer Hotel (Stichting Zeeuws Licht, Middelburg, 2004). Ik gooide dankbaar een euro in de brievenbus van Jeff Hermans (van Champagne Charlie) en ging nieuwsgierig op huis aan. Al bladerend stuitte ik op het fantastische gedicht 'Bij de dood van Lou van Sekkeries van Krien' van Cees Maas:


Bij de dood van Lou van Sekkeries van Krien

voor Lou van Sekkeries van Krien


in de avond bij Dekker

gieten vrijgezelleboeren

bier in hun halzen

nooit spreken ze

onder het ernstig drinken


in de avond bij Dekker

in iedere man

flesjes, zo'n vijfentwintig

slingert de fiets

door de nacht en sterren


dood viel er eentje

patsboem

in modderpad en maneschijn

en alle mensen ach

die hadden het toch al gedacht


in de avond bij Dekker

ernstig zopen ze

zijn erfenis het overschot

aan flesjes, zo'n vijfentwintig

geen woord dat viel


Via twitter complimenteerde ik Cees (we waren klasgenoten op de RHBS aan de Sint Pieterstraat) met zijn gedicht en vroeg waar de kroeg van Dekker was. Hij vertelde dat Dekker in Aagtekerke zat en aangezien het café geen naam had was het Walcherse wachtwoord Bie Dekker. De vrijgezelle boeren dronken flesjes bier waarvan de doppen op de toog bleven liggen - aan het eind van de avond werden per kop de doppen geteld en kon er worden afgerekend. Cees vertelde ook dat zijn gedicht gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal - Krien van de Dankbare verdronk in de sloot bij 't Kalfhoeksepad. De waard van dienst destijds, die zijn gasten bediende en vertrouwde, was Wannes Dekker, maar hij is helaas overleden zodat zijn verhaal niet meer kan worden opgetekend. Bie Dekker kan ook niet meer worden gedronken omdat de kroeg in de jaren '80 ter ziele ging en de familie Dekker sindsdien een supermarkt uitbaat.

Adres en contactgevens

Dorpsplein 43 Aagtekerke.

Externe links

Bronnen