Veere Dronk

Dorpszicht

 

Dorpszicht

Dorpsplein 6
4371 AA Koudekerke

0118 - 551572
Facebook
Twitter

 

Een café dat van 1959 tot 2016 gevestigd was aan het Dorpsplein 6 te Koudekerke.

Geschiedenis

1959
A.E. Rijckborst

A.E. Rijckborst heropende in juli 1959 hotel Centraal aan het Dorpsplein 6 in Koudekerke, maar geeft de zaak enige tijd later de naam Dorpszicht (soms ook hotel Rijckborst) - Rijckborst blijft tien jaar in de zaak.

1969
Leen van Driel en Truus van Driel

Op zaterdag 14 mei 1969 heropenen Leen en Truus van Driel-Roodbol café Dorpszicht.

1973
Evert Wiersinga en Marthy Wiersinga

In 1973 zitten Evert en Marthy in Dorpszicht. Vanaf het begin zijn Evert en Marthy bezig met opknappen, verbouwen en schilderen, wat in 1977 uiteindelijk resulteert in de uitbreiding met een Indonesisch restaurant. De zaak wordt dan officieel genoemd als Hotel-Café-Petit Restaurant Dorpszicht.

1980
Nora Soentjes en Roy Soentjes

Op maandag 22 december openen Nora en Roy Soentjes café Dorpszicht - de openingsadvertentie vermeldt: Koudekerke heeft weer een dorpscafé.

1984
Danny van Wittene en Magda van Wittene

Met ingang van 1 april 1984 nemen Danny en Magda van Wittene Dorpszicht over van Nora en Roy Soentjes.

1990
Kees Blomme

Wanneer Danny en Magda van Wittene naar Middelburg vertrekken (zie Bijzonderheden) neemt Kees Blomme de zaak van hen over.

1995
Micha Nas en Sandra Nas

Midden jaren '90 verkoopt Kees Blomme de zaak aan Mischa en Sandra Nas - zij vertrekken in 2000 naar strandpaviljoen de Oase in Domburg. Nas blijft wel eigenaar van het pand en verhuurt het de komende jaren aan de Heineken Brouwerijen.

2000
Sjaak Reijnierse

Sjaak Reijnierse is in 2000 de volgende exploitant van Dorpszicht.

2005
Ronald Schukking en Ronald Meeuwsen

Rond 2005 nemen Ronald Schukking en Ronald Meeuwsen de zaak over.

2009
Jasper Dekker en Heleen van Esbroek

In 2009 zitten Jasper Dekker en Heleen van Esbroek in Dorpszicht.

2010
Ferdi Klerks en Jessica Meijboom

Ferdi Klerks en Jessica Meijboom zijn vanaf 15 februari 2010 de nieuwe uitbaters - zij zitten tot 2013 in de zaak.

2013
Richard van Nielen en Tatiana van Nielen

Richard van Nielen en Tatiana van Nielen komen op 1 juli 2013 in de zaak. Eind 2016 wordt Dorpszicht gesloten en komt er een eind aan een lang horecaleven. Eigenaar Nas verkoopt het pand aan Wilma de Groot en John Muller van kledingzaak Wilma's.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Dorpszicht/Fotos.

Naamgeving

Bijzonderheden

  • Leen en Truus van Driel-Roodbol zaten later ook in De Vriendschap in Vlissingen.
  • Dorpszicht heette, toen het een Indonesisch restaurant was, van 1978-1980 Selamat Makan' wat 'eet smakelijk' betekent.
  • Danny van Wittene zat later nog in Oldies en Entree in Middelburg - hij is nu eigenaar van Horeca Traject Effect Makelaardij.

Mooie verhalen

Indonesisch restaurant

Uit de Scheldebode d.d. 30-11-1977:
Vanaf zaterdag 3 december kunnen liefhebbers van echte Indonesische gerechten terecht in hotel-café-restaurant Dorpszicht in Koudekerke. Vrijdags kan iedereen gratis de Indonesische hapjes komen proeven op de receptie die van vijf tot acht uur 's avonds gehouden wordt.
Mevrouw Marthy Wiersinga en haar twee dochters zullen dan de bezoekers in Indonesische klederdracht bedienen. Marthy is van Indonesische afkomst en heeft tot haar twintigste in dat land gewoond. "Het wordt geen restaurant zoals de bij iedereen wel bekende 'Chinees'", zegt ze. "Ik ga gerechten bereiden zoals die traditioneel in Indonesië bereid worden. Bij elke maaltijd geven wij dan ook een glas hete thee naar de gewoonte van het land. Er wordt veel zorg aan besteed, maar om er achter te komen wat het nu precies is, moeten de mensen maar eens komen proeven". Een aantal recepten kende Marthy nog uit de tijd dat ze in Indonesië woonde.
Om haar kennis van de gerechten en manieren van bereiden uit te breiden, heeft ze met haar man een reis door Indonesië genaakt. Zaterdag, als het restaurant voor het eerst open gaat, kunnen bezoekers proeven wat deze reis aan kookkunst heeft opgeleverd.
Het achterste gedeelte van het café-restaurant is als restaurant ingericht met veel Indonesische spulletjes, als houtsnijwerk, batikdoeken en lampen van Balinese hoeden. Het restaurant is geopend van elf uur 's morgens tot toen uur 's avonds, elke dag behalve op maandag.

Externe links

Bronnen