Veere Dronk

Duinlust

 

Duinlust

Dishoek 18
4371 NS Dishoek

0118 551534
info@duinlustdishoek.nl
Website
Facebook
Twitter

 

Een café-restaurant aan Dishoek 18 te Dishoek.

Geschiedenis

1933
Neeltje Maria Brandes, Alexander Kluyfhout en Janus Kluyfhout

In juli 1933 openen de weduwe W. Kluyfhout en zoonen het splinternieuwe hotel-café-restaurant Duinlust aan Dishoek 18 in Dishoek. Neeltje Maria Brandes in de weduwe van Willem Kluyfhout en wanneer zij, van beroep pensionhoudster, in 1942 overlijdt (zeeuwengezocht [1]) zetten haar zonen Alexander (zeeuwengezocht [2]) en Janus Kluyfhout (zeeuwengezocht [3]) Duinlust voort.

1960
Leunis Versluijs

In 1960 zit Leunis Versluijs in Duinlust - verdere gegevens ontbreken vooralsnog.

1974
Joop van Leeuwen en Koosje van Leeuwen

In december 1974 openen Joop en Koosje van Leeuwen Duinlust en wordt het café-pension een zaak die het hele jaar door geopend is. Zij bouwen een mooie zaak op en Duinlust wordt al snel door veel mensen Joop en Koosje genoemd.

1986
Gonnie Christiaansen en Jan Christiaansen

Op 15 februari 1986 heropenen Gonnie en Jan Christiaansen hotel-café-restaurant Duinlust.

1992
Bert van Hasselt

Bert van Hasselt en echtgenote baten vanaf 1992 eetcafe Duinlust uit - Van Hasselt liet in 1996 speciaal Duinlust Bier brouwen bij de Scheldebrouwerij.

1999
Jurben Ubbink en Inge Ubbink

In 1999 zijn Jurben en Inge Ubbink de nieuwe eigenaren van Duinlust - hij zal zijn sporen later nog ruimschoots verdienen in de Walcherse horeca (zie Bijzonderheden).

2004
Yuri Hendrikse en Suzan Hendrikse

Per 1 maart 2004 nemen Yuri en Suzan Hendrikse Duinlust over van Jurben Ubbink. Yuri is ook geen vreemde in de Walcherse horeca (zie Bijzonderheden) - Suzan en Yuri zitten nog steeds, en met veel succes, in Duinlust.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Duinlust/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Kroegpraat: Drinken en swingen in Dishoek (Rob 11 november 2015)

Als ik een half rondje Walcheren op de fiets doe beland ik negen van de tien keer op het terras van eetcafé Duinlust. Het is goed toeven bij Yuri en Suzan Hendrikse. En een biertje gaat er bij een dorstige fietser als bovengetekende altijd wel in. Ik kwam vroeger ook al in Duinlust, eerst bij Joop en Koosje van Leeuwen en later bij Jurben en Inge Ubbink waar vaak levende muziek was en men soms met schwung swingde of het leven er vanaf hing. Het is de uitgelezen plaats om, als ik ooit nog eens een boek over Veere Dronk ga schrijven, in pension te gaan. Met de neus op de geschiedenis, dus wat wil je nog meer?

De geschiedenis leert dat er links van Duinlust, als je met je rug naar de duinen staat, nog een zaak was. Cornelis Wisse en echtgenote Jacomina Marijs openden daar, op Hemelvaartsdag 1930 Paviljoen Dishoek. Het was een cafeetje waar je naast ‘goede consumpties tegen matige prijzen’ ansichtkaarten, sigaretten en sigaren ook strandartikelen kunt kopen. Er zal vast wel een jukebox hebben gestaan en op die Wurlitzer of Rock Ola kon je toen vast, na inworp van een dubbeltje of kwartje, het nummer ‘Swing me to sleep drummerman’ van The Ramblers laten horen.

Mijn vader, die nog gedrumd heeft in The Orpheans uit Goes en later bij het Middelburgse Overschotje, was een groot fan van The Ramblers, die onder leiding van Theo Uden Masman in ‘gansch’ Nederland furore maakte. Ik draai de platen van The Ramblers nog regelmatig en herhaal vaak het nummer ‘Het proces van Pietertje Swing’, de drummer van de band die ‘snoesje Loesje’ sloeg, en denk dan terug aan mijn vader Piet. ‘Iit don’t mean a thing if it ain’t got that swing’.

Afijn, in 1948 heropenden Cornelis en Jacomina hun zaak die vanaf dan Café Dishoek heette en waar je ook in pension kon. Begin jaren ’60 kocht de firma Loontjes de zaak. Zij bouwden een annex die fungeerde als automatenhal waar op onder meer eenarmige bandieten en flipperkasten kon worden gespeeld. Dave Borstlap vertelde me dat zijn moeder Cocky Engelman vanaf 1965 het café uitbaatte en de pensionkamers weer in ere herstelde. Dave kan er prachtige verhalen over vertellen, ook over de lagere school in Koudekerke waar hij dagelijks naar toe fietste. We leerden elkaar kennen op de RHBS aan de Middelburgse Sint Pieterstraat. Hij was toen nog een broekje en ik al een hele Piet.

In 1978 openden Thijs Vierling, ons kent ons, en echtgenote Riet van der Walle het Pannekoekenhuisje Dishoek. De rest is geschiedenis met een triest randje. Het Pannekoekenhuisje Dishoek wordt namelijk in 2015 geslecht door een projectontwikkelaar met enigszins monomane plannen. Zo zal het altijd zijn, het verleden dat wordt ingehaald door de tijd die niet maalt om schoonheid, laat staan geschiedenis. Gelukkig is eetcafé Duinlust niet ten prooi gevallen aan de slopershamer en kan ik altijd nog drinken en swingen in Dishoek bij Yuri en Suzan.

Externe links

Bronnen