Veere Dronk

Gompie

 

Gompie

Stationsstraat 6
4357 BK Domburg

 

Friteszaak die van ca. 1973 tot 1985 gevestigd was aan de Stationsstraat 6 in Domburg - een opvolger van Tramhalte en een voorloper van Bon Appétit.

Geschiedenis

1973
Gommert Lindenberg en Cees Maas

In 1973 opent Gommert Lindenberg van Kafé Domburg een friteszaak Gompie aan de Stationsstraat 6 in Domburg. Cees Maas runt de zaak in 1977 (zie Mooie Verhalen) en in 1985 verkoopt Lindenberg zijn friteszaak aan Leunis en Toos Brand die de zaak eindelijk een naam geven: Bon Appétit.

Foto's


Naamgeving

De naam Gompie is afgeleid van Gommert.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Bizarre Bestellingen

Gisteren deed ik een dagje Domburg met Cees Maas (geboren op kamer 10 van Nehalennia Badstraat 17 Domburg) en toen we door de Stationsstraat liepen vertelde hij nog een seizoen in wat nu Friethuis Bon Appétit heet had gezeten. Gommert Lindenberg zag in 1973 een niche in de Domburgse markt en begon dat jaar een friteszaak schuin tegenover zijn inmiddels iconische Kafé Domburg - dat had hij goed gezien, want zijn zaak was in die tijd de enige in Domburg waar je na een avondje stappen nog een vette bek kon halen. Cees vertelde dat hij na een tijdje in een kibbutz in Israël te hebben gewerkt voorjaar 1977 terug naar Domburg kwam en dringend om werk verlegen zat. Gommert zei dat Cees zijn friteszaak wel een seizoen kon runnen voor de prinselijke som van Fl. 9.000,-- - af te rekenen na het seizoen. Cees accepteerde het aanbod en draaide het seizoen met hulp van allerlei hippe vogels, zowel nationaal als internationaal - van kleurrijke pluimage. Cees vertelde dat er aan het eind van de avond vaak vrijgezelle, doorgezakte boerenjoengers die nog een eind naar huis moesten fietsen kwamen fourageren, wat vaak tot bizarre bestellingen leidde. Zo kon het gebeuren dat er één 6 loempia's bestelde, terwijl zijn maat de voorkeur gaf aan 3 halve kippen - een grote honger volgt onweerstaanbaar op de grote dorst. Hij vertelde ook dat een frikandel in die tijd 14 cent kostte en voor 1 gulden verkocht werd, dus tel uit je winst. Dus toen Cees na het seizoen Gommert de 9.000 gulden betaalde, bleven er nog wel wat stuvers over om leuke dingen mee te doen.

Externe links

Bronnen