Veere Dronk

Aanmaken van een pagina

Gebruik Wikilinks

MediaWiki maakt het zeer makkelijk om wiki-pagina's te koppelen met behulp van een standaard syntax (zie Links). Als u (of iemand anders) een link naar een artikel plaatst dat nog niet bestaat, zal de link rood worden, zoals dit.

Als u klikt op een rode link zal u dit op de bewerk-pagina brengen voor het nieuwe artikel. Typ dan uw tekst, klik op opslaan en de nieuwe pagina wordt gemaakt.

Zodra de pagina gemaakt is, veranderd de link van rood naar blauw (paars voor pagina's die u hebt bezocht) dat aangeeft dat het artikel bestaat.

Dit de meest aangeraden manier om nieuwe pagina's aan te maken omdat er direct een koppeling ontstaat met ten minste één andere pagina in de wiki. Als je een nieuwe pagina wil creëren zonder dat je een link wil aanmaken, moet je jezelf volgende zaken afvragen: Past deze pagina tussen de bestaande onderdelen en hoe gaan bezoekers deze pagina dan kunnen terugvinden?

Via de zoekpagina

Als je een onderwerp opzoekt dat nog niet bestaat (via de zoekbalk) dan krij je direct de mogelijkheid om een nieuwe pagina te creëren. Het is dan wel handig dat je dit nieuwe onderwerp toch direct probeert te koppelen aan een andere, reeds bestaande pagina.

Via URLs

Je kan ook pagina's aanmaken door gebruik te maken van de URL's in je wiki.

Een artikel-URL ziet er meestal zo uit: http://www.voorbeeld.net/index.php/ARTIKEL of http://www.voorbeeld.net/wiki/ARTIKEL

Als je artikel hernoemd in de pagina die je wil aanmaken, dan krijg je een blanke pagina die weergeeft dat te pagina nog niet bestaat. Door te kiezen voor 'bewerken' kom je automatisch in de bewerkingspagina van een leeg artikel. Bij het kiezen voor 'aanmaken' ga je direct naar de nieuwe artikelpagina.