Veere Dronk

Het Groenewoud

 

Het Groenewoud

Oude Vlissingseweg 1
4336 AA Koudekerke

 

Herberg gelegen buiten de Vlissingsepoort aan de Oude Vlissingseweg - een opvolger van De Groene Poort.

Geschiedenis

1765
Wed. Wintmolders, G. Wintmolders en J. Kleuwiters

Een advertentie uit de Middelburgsche Courant van 17 juli 1767 (zie rechtsboven) meldt dat er een koetswagen te koop is bij de Wed. Windmolders in het Nieuwe Groenewout op de Vlissingse Ryweg. Op enig moment neemt een familielid (haar zoon wellicht) de herberg over, want Guillaume Wintmolders verkoopt in 1783 de helft van herberg Het Groenewout aan de Vlissingsche Straatweg voor ongeveer 212 pond Vlaams en 10 schellingen aan Jurien Kleuwiter (zeeuwengezocht [1] - het is niet duidelijk of Wintmolders de andere helft in bezit hield.

1802
J. Turing

James Turing koopt in 1802 samen met zijn zoon herberg Het Groenewoud voor 809 pond Vlaams, 3 schellingen en 4 penningen (zeeuwengezocht [2] - gezien het bedrag wellicht de gehele herberg.

1828
F.H. Tavenier, Jacobus de Klerk en C. Roose

In april 1828 laat F.H. Tavenier middels een advertentie in de Middelburgsche Courant van 1828 weten dat hij herberg Het Nieuwe Groenwoud aan de Vlissingschen Rijweg heeft geopend; zo krijgt de herberg haar oude naam weer terug. In die maand speelde er tevens een eigendomsconflict over Het Nieuwe Groenewoud tussen Tavenier en Roose. Tavenier heeft de herberg maar kort uitgebaat, want in augustus 1828 geeft een advertentie in de Middelburgsche Courant aan dat Jacobus de Klerk in Het Nieuwe Groenewoud zit - wellicht huurde hij de herberg van Tavenier of Roose. In november 1828 staat Uitspanning Het Groenewoud echter al weer te koop of te huur. Wellicht heeft Cornelis Roose de zaak toen gekocht, aangezien hij als eigenaar wordt vermeld bij de verkoop van herberg Het Nieuwe Groenewoud in 1830.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Het Groenewoud/fotos


Naamgeving

Wellicht verwijst de naam Groenewoud naar voorganger De Groene Poort

Eigenaars

  • Wed. Wintmolders 1762
  • G. Wintmolders 1783
  • J. Kleuwiters 1783
  • J. Turing 1802
  • F.H. Tavenier 1828
  • Jacobus de Klerk 1828
  • C. Roose 1828-1830

Bijzonderheden

  • In 1810 bracht Napoleon een bezoek aan herberg Het Groenewoud.
  • Er was vlakbij ook een herberg genaamd 't Groenewout, deze stond in de Winterstraat binnen de Vlissingsepoort.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Oude Vlissingseweg Middelburg

Externe links

Bronnen