Veere Dronk

Het Prinsewapen

 

Het Prinsewapen

Dorpsstraat 39
4356 AH Oostkapelle

 

Een herberg aan de Dorpsstraat 39 te Oostkapelle - een voorloper van De Vriendschap (3), Hotel Zeelandia en Anno Nu.

Geschiedenis

1805
Geerard Kooman, Susanna Wisse en Cent Vermeulen

In 1793 trouwt Geerard Kooman met Susanna Wisse (zeeuwengezocht [1]) en hij koopt in 1805 een huis en erf in Oostkapelle van zijn schoonmoeder Tona Avink voor 300 pond Vlaams (zeeuwengezocht [2]). Kooman begint herberg Het Prinsewapen in het pand en is naast herbergier tevens bode omdat het gemeentebestuur bij gebrek aan een stadhuis in een vaste kamer van de herberg vergadert. In 1820 trouwt zijn zoon Jacobus Kooman met Adriana Jobse (zeeuwengezocht [3]). Wanneer Geerard Kooman in 1821 overlijdt (zeeuwengezocht [4] zet Susanna Wisse de herberg voort. Ze overlijdt een jaar later en is dan hertrouwd met Cent Vermeulen (zeeuwengezocht [5]) en hij zet de herberg voort tot 1827, het jaar waarin Susanna's zoon de zaak overneemt.

1827
Jacobus Kooman en Adriana Jobse

In 1827 zit Jacobus Kooman in herberg Het Prinsewapen in Oostkapelle, wanneer hij in 1850 overlijdt (zeeuwengezocht [6]) zet zijn weduwe Adriana Jobse de zaak voort.

1860
Gerard Kooman

Gerard Kooman trouwt in 1854 met Johanna Roose, (zeeuwengezocht [7]) - volgt rond 1860 zijn moeder op als herbergier.

1874
Jan Roose

In 1875 neemt Jan Roose de herberg over van zwager Gerard Kooman - hij draagt de zaak na 45 jaar op 1 mei 1919 over aan zijn schoonzoon Adriaan Jacobus Goozen (zeeuwengezocht [8]) die de naam verandert café De Vriendschap (3).

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Het Prinsewapen/fotos.


Naamgeving

Verwijst naar de prins van Oranje.

Bijzonderheden

  • Het Prinsewapen droeg ook nog een periode de naam het Parochiehuis
  • Jan's vader Lein Roose (zeeuwengezocht [9]) zat toen Jan werd geboren in De Eendracht (2) aan de Varkensmarkt in Middelburg en Jan zat wellicht nog in Tramhalte (2) aan de Nieuwe Vlissingseweg op Klein Abeele.

Mooie verhalen

In 't Princewaepen

In Jan Vader's boek Kersaon uut 't slopje (uitgave van de Heemkundige Kring Walcheren) staat een verhaal dat de titel In 't Princewaepen draagt. Vader schrijft dat de herberg voorzien was van een uithangbord met de tekst In 't Princewaepen alhier Tapt men voor ieder wijn en bier dat wanneer het waaide knarsend en rammelend heen en weer ging en wel zo hard dat het bij de omwonenden door merg en been ging. Op Pinkester drie had er in Oostkapelle zowel ringrijden als gaaischieten (onder aan de duinen) plaats. De ringrijders, doorgaans boeren en zonen van welgestelde boeren, en de gaaischieters, meestal boerenknechten en zonen van ambachtslieden en arbeiders, verzamelden 's morgens in de gelagkamer van Het Prinsenwapen. Dit klassenverschil ontaarde 's avonds na het spel en "als er veelvuldig drank genoten was of minnetijd er aanleiding toe gaf" niet zelden in hevige gevechten tussen beide groepen - een klassenstrijd in Marxistische zin dus.

Adres en contactgevens

Dorpsstraat 39 Oostkapelle.

Externe links

Bronnen