Veere Dronk

JoJo

Een discotheek die sinds 1984 is gevestigd aan de de Smidsstraat 8 in Zoutelande


Geschiedenis

1984
Jo Melis en Johnny Melis

Jo Melis opent JoJo aan de Smidsstraat 8 in Zoutelande in 1984 - hij was toen ook al eigenaar van café Royal. In de loop der jaren volgt zoon Johnny hem op en hij zit nog steeds in JoJo.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op JoJo/fotos.


Naamgeving

  • Vernoemd naar eigenaar Jo Melis en zijn zoon John Melis, de tegenwoordige exploitant.

Bijzonderheden

  • Johnny Melis opent begin jaren '90 snackbar De Slak aan de Langstraat in Zoutelande.

Mooie verhalen

Het verhaal van Jan 'Tosti' Bakker

Jan Bakker, ook wel Jan Tosti genaamd, werkte jarenlang voor o.a. Café Royal, 'Het nieuwe Royal en voor disco JoJo. Zijn verhaal:

"We beginnen in Royal in de Langstraat toen nog cafe, Bar, disco had namelijk allemaal die functie. Nadat Jo melis begin jaren 70 het cafe had over genomen werd dit een grote hit op Walcheren; het zat altijd bomvol vooral in de weekends. Jo bouwde het cafe uit tot een goedlopende bar-disco met veel oog voor wat de jeugd in die tijd zocht. Jo Melis was en is een horeca man pur-sang en had echt het gevoel voor die tijd en de latere tijd op Zoutelande (maar daarover later meer). Goed personeel achter de bar (niet vergeten zijn vrouw Nellie)en een zeer goede DJ (Hans Kruit) waren de bron van het succes. Nadat Jo besloot het in de late jaren 70 rustiger aan te gaan doen (hij werd een succesvol duivenmelker)kreeg Royal een nieuwe huurder of moet ik zeggen huurders .

Hans kruit En Loet Houtzager werden de nieuwe mannen. Hans kennen we nog als discjockey en barman doordeweeks, Loet was kok geweest in ik geloof De Kaasboer (pin mij hier niet op vast). De heren gingen verder op de ingeslagen weg die Jo al had in geslagen. Hans had door zijn gevoel voor muziek de gedachte gekregen dat er ook maar eens wat bands moesten gaan optreden in Royal (nou dat hebben we geweten!). Meestal op vrijdagavond werd er een podium opgezet (op biervaten) en daar kwamen ze! Normaal, Herman Brood, Vitesse, Bintangs, Living blues, New Adventunes, enz.

Twee optredens wil ik er even uitlichten:

Urbanus (wie kent hem niet).

Hans had het in zijn hoofd gehaald om Urbanus naar Zoutelande te halen. Maar er was een probleem! Urbanus wou of kon niet optreden in Royal (waarom weet ik niet ,misschien te klein ,of wou hij niet in een cafe spelen). Hans zocht een oplossing en vond die ook! 100 meter vanaf Royal stond zaal Middendorp in de Smidstraat (was het dorpshuis): groot genoeg en met een mooi podium. De voorstelling was snel uitverkocht en het wachten was op Urbanus. Nou, tot op de dag van vandaag kan ik er nog om lachen!! Ik stond bij de deur van zaal Middendorp om Urbanus te ontvangen (ik was ondertussen werkzaam voor de heren) en wachten en wachten, zie ik ineens een rode eend bestel de hoek om rijden,en stoppen voor de zaal. Ik denk: "wat is dit voor malloot lijkt wel een hippie". Tot mijn grote verbazing stapt Urbanus uit die eend en stelt zich voor aan ons, achterdeuren gingen los van die eend, en daar kwamen zijn spullen voor de avon ,Ik heb nog nooit een mens meegemaakt die zo anti-ster was als die man, wat een mooi mens! En het was echt lachen die avond, de zaal lag plat!

Tedje en de Flikkers

Hans zegt op een avond: "ik heb ook weer een band voor een optreden geboekt". "Oke", zeggen we, "wie dan?" "Tedje en de Flikkers", zegt Hans! "Wie?", zeggen we in koor "Tedje En de Wat?" "Tedje en de Flikkers" zegt Hans daarop nog een keer. We kijken hem aan en vragen ons af: "Is ie wel goed vanavond,Op Zoutelande een band met de naam Tedje en de Flikkers!" (ik zie in gedachten de complete kerkenraden de kroeg al bestormen over deze band). Oke, het optreden ging dus door! Tedje en de Flikkers was eind jaren 70 een soort punkband met zeer lekkere en ruige teksten. De avond van het optreden is daar, bomvol natuurlijk want iedereen wou die band met die naam wel eens zien . Het optreden begint ,daar is Tedje (maar wat is dit nu? Tedje is een Meisje!) en de rest van de band zijn mannen met dildo's en gitaren. Het optreden begint. Lekkere muziek moet ik zeggen, met leuke teksten. Ineens: wat gebeurt er nu? Er springen 3 naakte mannen op het podium! En doen mee! Ik kijk nog eens goed: verrek ik ken die gasten! Drie heren uit Middelburg waarvan ik de namen niet meer zal noemen (Zeg alleen America bar ,dan weet de rest wel genoeg) Dat was natuurlijk lachen,en verder was het een mooie avond voor iedereen .

Verder haalde Hans samen met Kees Petiet (Bar American) naar Middelburg, in de Veilinghallen): de Duitse Power Metal band Accept en Raven uit Amerika. Ook gingen we samen vaak met de bus naar optredens van De rolling Stones , Rod Steward en Monsters of Rock in Tilburg, enz.


Verder over Royal

Eind jaren 70 gaan de zaken goed tent zit bomvol en er was een goede groep barpersoneel en een nieuwe DJ (namelijk ik zelf). Hans had mij de naam Jan Tosti gegeven (ik vind die dingen lekker en kom nooit meer van die naam af). Ik had altijd barwerk gedaan maar Hans vond dat er een DJ in mij zat. Oke geprobeerd en hetging goed. Verder hadden we Unia achter de bar, de beste bardame waar ik ooit me heb gewerkt! Chris Spijkers en Loetje natuurlijk (sorry als ik iemand vergeten ben).

Jo Melis had ondertussen niet stil gezetten en had in de Smidstraat de oude school gekocht, een massief gebouw met muren van een halve meter dik. Na een grondige verbouwing werd daar een nieuwe Disco uit de grond gestampt. Royal was te klein geworden en de heren Hans en Loet hadden hun zinnen gezet op het plan om er een pannenkoekhuis van te maken. Dus wat gebeurt er? De Disco verhuist naar de Smidstraat en het cafe werd pannenkoekhuis en cafe. De disco kreeg de naam het Nieuwe Royal (waarom moeilijk doen als het makkelijk kan nietwaar?). De loop zat er gelijk goed in,de muziek was ondertussen steeds meer op geschoven richting HardRock en goud van oud, de tent zat vol zomers, 7 dagen in de week en winters vrijdags zaterdags en zondags.

Optredens van bands waren er ook nog altijd (De Disco had een mooi Podium met krachtstroom). Hans gaf nu de Zeeuwse Bands een kans! Ik heb wat bands voorbij zien komen. Ook hadden we gastoptredens van bekende D.J.'s zoals Alfred Lagarde (helaas te vroeg overleden) en Hanneke Kappen. Na het optreden van Lagarde miste ik ineens een hoop platen, en had daarvoor een zooitje platen in de plaats gekregen die ik nooit had gekocht (vermoedelijk de koffer verwisseld).

Rond 1981 of 1982 kwam er een beetje de klad in ,muziekstijl veranderd van het publiek ,en Hans wou daar niet in mee , wat als resultaat had dat ik stopte als DJ. Ik had al een paar avonden geprobeerd wat andere muziek te draaien (disco en zo ), met resultaat! Maar er werd anders besloten. Er werd nog een tijdje doorgerommeld maar in 1982 of 1983 was het einde daar ,de tent ging op slot! Hans en Loet gingen vol voor hun eetcafe, en met succes! Dit hebben de heren volgehouden tot ver in de jaren 90. Hans woont ondertussen al jaren Op Gran Canaria waar hij een succesvol visbotenverhuurbedrijf heeft opgezet. En Loet? Ik weet niet waar hij is. Tot zover de firma HaLo (dat was de naam van de B.V)

De disco was dus dicht rond 1982,83.

Op een bepaald moment besluit Jo Melis dat er maar weer leven in de Disco moet worden geblazen. Dat gebeurt. Na een grondige face-lift gaar de disco weer open in 1984, met opperhoofd (JO) weer aan het roer. En dan bewijst Jo nogmaals dat hij een echte horecaman is. Met Jo en Nellie aan de voorste bar zit de tent al op de eerste avond weer bomvol! Met een Nieuwe dansvloer veel licht en goede muziek is daar ineens JOJO! Dat werd ook de Naam: JOJO.

De jaren 80 waren zeer succesvol en aangenaam, met goed personeel (mensen die er jaren werkte) en drie goede dj's, met smaak voor muziek. Toen zat de tent elke avond in de zomer en elke zaterdagavond in de winter bomvol. Langzaam werd er toe gewerkt naar het moment dat zoon Johnny de zaak kon overnemen. Dit gebeurde rond 1987 en Johny bewees dat de appel niet ver van de boom was gevallen. Hij had en heeft het zelfde horecagevoel als zijn vader en moeder. Jojo bestaat in 2014 30 jaar. Er zijn maar weinig discotheken die het zolang volhouden. Ik zelf kan er niet 1 noemen, en ik loop toch ook al een tijdje mee."

Externe links

Bronnen