Veere Dronk

Strandpaviljoen Berkenbosch

 

Strandpaviljoen Berkenbosch

Strand Oostkapelle 20
4356 XZ Oostkapelle

0118 581614
bpe@zeelandnet.nl
Website
Facebook

 

Een strandpaviljoen dat van 1983 tot heden gevestigd is aan Strand Oostkapelle 20 te Oostkapelle - een opvolger van Strandpaviljoen de Branding (2).

Geschiedenis

1983
Frits Caljouw en Corrie Caljouw

In 1983 zitten Frits en Corrie Caljouw ( zie ook De Piraat en De Vrijbuiter Strandpaviljoen Berkenbosch aan Strand Oostkapelle 20 te Oostkapelle - het is niet bekend hoelang ze in het strandpaviljoen zaten, maar zeker tot 1990.


2000
Pieter Boone

Pieter Boone (zie ook Pieter's Frituur) wordt ca. 2000 eigenaar van Strandpaviljoen Berkenbosch - hij zit anno 2014 nog steeds in het strandpaviljoen.


Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Stormschade

Uit de PZC d.d. 10-3-1990:
Strandpaviljoenhouder Frits Caljouw stuurt z'n rode Suzuki-jeep soepeltjes door het mulle zand van het Oostkapelse strand. Heel in de verte, aan de waterlijn, tekenen de silhouetten van twee eenzame strandwandelaars zich af tegen grauwgrijze luchten. Een tractor gromt aan de voet van de gehavende duinenrij, waar voorman David Wisse en badman Henk Maas van de stichting Badplaatsbelangen Domburg (belast met het beheer van de stranden) druk doende zijn met puinruimen. Met het ruimen van afgeknapte paalhoofden, glasscherven, funderingen van stuk geblazen toiletgebouwtjes, prikkeldraad, vijf- tot achthonderd kilo zware betonnen platen die water en wind met speels gemak uit de duinovergangen hebben getild en over het strand hebben verspreid.
Vier man heeft de stichting ingezet. En trekkers, landrovers en laadschoppen. Goed dat de ploeg puinruimers volgende week met twee man wordt uitgebreid, zucht Wisse. Maar zelfs dan. Eind maart zou het strand weer helemaal op orde moeten zijn. Of dat lukt: voorman Wisse heeft er een hard hoofd in. "Zoals het er nu naar uitziet, zal dat wel midden mei worden".

Caljouw klimt lenig via een noodladdertje het terras van strandpaviljoen Strandpaviljoen Berkenbosch op. Er staan emmers vol met glasscherven, de schermen zijn verwrongen, de terrassen kapot. Even verderop, bij De Piraat en De Vrijbuiter, de twee andere strandtenten van Caljouw, is het beeld al even treurig. Maar ze stáán nog. En dat is al heel wat. Caljouw mag niet mopperen, vindt-ie zelf. Heeft-ie niet gehoord dat in Zandvoort zeven strandtenten compleet de lucht in zijn gevlogen?
Frits Caljouw heeft een aantal doorwaakte en vooral spannende nachten achter de rug. Nachten van stutten en spijkeren. "We zitten hier nu zeven jaar. Maar zó erg hebben we het nog nooit meegemaakt".
'Heute Glühwein', staat er op het bordje op de bar van De Piraat. Veel Duitsers (we zaten nokkie vol) waren er die maandag de 26e februari binnen. En er werden pannenkoeken gebakken. De berichten waren onheilspellend: het water zou het hoogste peil sinds '53 bereiken. Caljouw zal die stormachtige nacht niet licht vergeten. "Die kolkende watermassa, het was zó indrukwekkend. Naar buiten kijken konden we niet meer. De ramen zaten potdicht met zeeschuim. Ik ben samen met mijn twee zoons de hele nacht binnen en buiten bezig geweest met stutten. Want als er ergens ook maar een millimeter speling op komt, dan gáát het hele spul".
De schade: Caljouw houdt het voorlopig op vijftienduizend gulden. Verzekeringswerk? Daar is-ie nog niet zo heel erg zeker van. "Moeilijk onderwerp", zegt Caljouw. "Ik ben wel verzekerd, maar die verzekeringsmaatschappijen zijn zó slim, ze weten altijd wel een paar haken en ogen te vinden".

Externe links

Bronnen