Veere Dronk

Tiro

 

Tiro

Gapingseweg 6
4352 JC Gapinge

 

Een herberg, later café, annex winkel die van 1846 tot ca. 1915 gevestigd was aan de Gapingseweg in Gapinge.

Geschiedenis

1846
Gerard Sturm en Janna de Poorte

In 1846 is Gerard Sturm herbergier annex winkelier (zeeuwengezocht [1])in Gapinge. Hij blijft in de herberg tot zijn echtgenote Janna de Poorte in 1887 overlijdt (zeeuwengezocht [2].

1883
Adriaan Tilroe en Catharina Sturm

Op 4 april 1883 trouwt Adriaan Tilroe met Catharina Sturm, de dochter van herbergier Gerard Sturm en Janna de Poorte (zeeuwengezocht [3] - Adriaan en Catharina nemen de herberg annex winkel in 1888 over. Catharina overlijdt op 5 augustus 1911 op 57-jarige leeftijd en Adriaan overlijdt op 30 augustus 1928 op 73-jarige leeftijd (zeeuwengezocht [4]), maar dan zit hij allang niet meer in zijn café.

Foto's


Naamgeving

Aangezien de herberg wellicht geen naam had is voorlopig gekozen voor de naam Tiro, omdat de zaak zo in de volksmond werd genoemd.

Bijzonderheden

In Jan Vader's boek Kersaon uut 't slopje (uitgave van de Heemkundige Kring Walcheren) staat een verhaal dat de titel Lootjesdag draagt (zie Lootjesdag) en waarin een groep lotelingen na een bezoek aan een herberg in Serooskerke vervolgens via de grindweg naar Gapinge het 't kroegje van 'Tiro' - Tilroe - aldaar belanden. Genoemde grindweg is wellicht de huidige Gapingseweg tussen Serooskerke en Gapinge. Bij de website Zeeuwen Gezocht is geen Tilroe of Sturm geregistreerd in Gapinge, maar wel in Vrouwenpolder - wellicht behoorde Gapinge in die periode tot de gemeente Vrouwenpolder.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Gapingseweg Gapinge.

Externe links

Bronnen