Veere Dronk

Tramzicht (2)

 

Tramzicht (2)

Poppekerkseweg 1
4361 JC Westkapelle

 

Een café dat van 1925 tot 1951 gevestigd was aan de Poppekerkseweg te Westkapelle.

Geschiedenis

1909
Jakob Minderhoud, Pieternella Lievense en J. Lievense

In 1909 trouwt caféhouder Jakob Minderhoud (Jôôp van Kees) met de 25 jaar jongere Pieternella Lievense (Piete van Jaop of -vernoemd naar zijn altijd rode wangen- 't Radijsje) (zeeuwengezocht [1]) - Minderhoud is caféhouder van Tramzicht aan de Poppekerkseweg in Westkapelle. Wanneer Jakob in februari 1918 op 55-jarige leeftijd overlijdt (zeeuwengezocht [2]), zet Pieternella Tramzicht voort. In de jaren '30 zit Pieternella's broer Jan Lievense een periode in Tramzicht, maar vervolgens zwaait zijn zus opnieuw de scepter. Pieternella Lievense stopt in juli 1951, wegens vergevorderde leeftijd, met Tramzicht en het café houdt op te bestaan - ze overlijdt in 1958 op 71-jarige leeftijd (zeeuwengezocht [3]). Zie ook de geschiedenis van café De Noordstar.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Op de foto voor Tramzicht vlnr: J. Minderhoud J. Kzn., op zijn schoot zoon K. Minderhoud en en achternicht P. Minderhoud en verder de familie Quasters uit Vlissingen.
  • Jan Lievense was getrouwd met Fransina Minderhoud (zeeuwengezocht [4]) - haar ouders zaten in Het Wapen van Zeeland (2) ook in Westkapelle.

Mooie verhalen

Willem Gabriëlse vertelt in zijn onvolprezen boek 'T oude Westkappelse leefpatroon het volgende over Tramzicht:

"Bij het tramstation stond Café Tramzicht. Het werd met de komst van de Stoomtram Walcheren, begin deze eeuw, gebouwd door Jacob Minderhoud (Jaop van Keesje). Hij was gehuwd met Pieternella Lievense (Piete van Jaop of 't Radijsje). Door de afstand was er vanuit het dorp wat minder aanloop dan in de overige café's. De verdiensten waren te danken aan het tramverkeer en -vervoer, waardoor de herberg rendabel was. Voornamelijk in het najaar met het bietenvervoer van kleine vrachtrijders (karders) van het land naar het perron. Daar werden de bieten opgeslagen om vandaar per tramwagon naar Middelburg te worden vervoerd. Ook andere landbouwprodukten, aardappels, diverse granen, hooi en stro, gingen per rail naar Middelburg. En zeker niet te vergeten al het benodigde materiaal voor de dijk, dat uit Middelburg werd aangevoerd. Bij alles moest een borreltje worden gepakt; men zou het kunnen vergelijken met een café aan de vroegere Loskade in Middelburg. Door de technische vooruitgang werd de Stoomtram al gauw een verouderd vervoermiddel. Toen in de jaren dertig de tram zijn laatste adem uitblies, was het met het café Tramzicht gebeurd. Enige jaren voor het scheiden van de markt was Tramzicht in handen van Jan Lievense, broer van Pieternella. De zeven vette jaren kwamen ten gunste van van haar, maar de zeven magere jaren drukten op de schouders van Jan. Na tien jaar kwam het café weer in handen van 't Radijsje, maar er waren geen roeien op gemaakt; het was een zinkend schip. Wat verder een tegenvaller was: de Belgische loodsen werden niet meer aan wal gebracht in Westkapelle. De loodsen, die bijna dagelijks aankwamen, waren voor Tramzicht goede klanten. De loodsen hoefden in de winter geen kou te lijden of in de zomer met zware kleren aan op de komst van de tram te wachten. Met een ouwe klare werd in Tramzicht de wachttijd genoeglijk doorgebracht."


Adres en contactgevens

Poppekerkseweg Westkappele

Externe links

Bronnen