Veere Dronk

Neptunus

k
(De Nozemtent)
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 13: Regel 13:
 
twitter = ""
 
twitter = ""
 
facebook = ""
 
facebook = ""
aanvang = "1968"
+
aanvang = "1965"
 
gestopt = "1973"
 
gestopt = "1973"
 
voorganger = ""
 
voorganger = ""
 
opvolger = "Lage Duintjes"
 
opvolger = "Lage Duintjes"
 
/>
 
/>
Strandpaviljoen aan Strand 30 in Oostkapelle - een voorloper van strandpaviljoen [Lage Duintjes]].
+
Een strandpaviljoen dat van ca. 1965 tot 1973 aan Strand 30 in Oostkapelle gevestigd was - een voorloper van strandpaviljoen [[Lage Duintjes]].
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 
{{eigenaar
 
{{eigenaar
| jaar=1968
+
| jaar=1965
 
| naam=Wim Midavaine
 
| naam=Wim Midavaine
| tekst=In 1968, maar wellicht eerder, opent Wim Midavaine (zie ook [[Rozenhof]]) strandpaviljoen Neptunus aan Strand 90 in Oostkapelle. Van meet af aan heeft Midavaine problemen met de gemeente die vindt dat die nozem tent maar dicht moet. Ook landheer Waterschap Walcheren loopt niet over van enthousiasme en in 1973 moet het strandpaviljoen worden afgebroken. Of dit ook daadwerkelijk gebeurde is vooralsnog onbekend, maar begin jaren '90 opent strandpaviljoen [[Lage Duintjes]] op de locatie.  
+
| tekst=Rond 1965 opent Wim Midavaine (zie ook [[Rozenhof]]) strandpaviljoen Neptunus aan Strand 90 in Oostkapelle. Van meet af aan heeft Midavaine problemen met de gemeente die vindt dat die nozem tent maar dicht moet. Ook landheer Waterschap Walcheren loopt niet over van enthousiasme en in 1973 moet het strandpaviljoen worden afgebroken. Of dit ook daadwerkelijk gebeurde is vooralsnog onbekend, maar begin jaren '90 opent strandpaviljoen [[Lage Duintjes]] op de locatie.  
 
}}
 
}}
  
Regel 41: Regel 41:
  
 
==Mooie verhalen==
 
==Mooie verhalen==
 +
===De Nozemtent===
 +
Uit de PZC d.d. 6 juni 1969:<br>
 +
De heer Midavaine is de meest ontgoochelde man van heel Walcheren. Hij bouwt in zijn eentje een strandbar naast de duinovergang bij Oostkapelle - 'geen spijker die niet door mij is ingeslagen' -. hij zorgt dat er een fleurig Brabants bonten gordijntje voor de ramen komt, een rieten luifeltje boven de tapkast en netten tegen het plafond. en klaar is bar '''Neptunus'''. Eenvoudig maar knusjes. De vakantiegangers zijn er blij mee. Die hoeven niet meer een kilometer door het rulle zand te banjeren om een flesje limonade te kopen. En de VVV is er ook goed mee. De toiletten hebben nu eindelijk een doorstroming. Midavaine heeft royaal willen doen. Die waterleiding moest toch anderhalve kilometer door het duin- en waterwingebied worden getrokken. Zo kon de leiding twee belangen dienen.<br>
 +
Maar dan komt de klap. De raad maakt korte metten met Neptunus. Er wordt al bij voorbaat gesproken over een nozemtent. Acht uur deur op slot, wordt er gezegd. Men had net zo goed kunnen eisen: voortaan gratis pils tappen. Het betekent voor de zaak hetzelfde: het einde. De gemeente stuurt onmiddellijk een aangetekende brief naar Midavaine, waarin hem het raadsbesluit wordt meegedeeld. <br>
 +
Het lot wil echter dat er een tikfout de brief binnensluipt. En juist waar het gaat om het bewuste sluitingsuur. Midavaine maakt daar dankbaar gebruik van en houdt twee dagen zijn klanten lang na achten, 'zogezegd tot in het holst van de avond' binnen. Dat levert hem prompt twee processen-verbaal op. IJlings stuurt de gemeente een tweede aangetekende brief. Zonder tikfouten. Acht uur sluiten. Zonder pardon. Geen vertier dus voor de vakantiegangers ter plaatse. Men moet met de kippen op stok. En wat zeggen de gasten? Midavaine: "Ik krijg gewoon ongenoegen met ze. Met zit hier gezellig en dan moet ik zeggen: eruit, we moeten sluiten. Niemand die het gelooft. Het is ook absurd om te moeten sluiten als buiten de zon nog schijnt. Men mag hier niet eens bij een drankje genieten van het ondergaan van de zon". Onder meer omdat er dorpelingen zijn die de zon niet in het water kunnen zien schijnen. Die, zo leidt Midavaine af uit een raadsverslag, bang zijn dat de zaken in het dorp er schade door zullen lijden. Wat een bekrompen mentaliteit verzucht hij. Heel Oostkapelle vreet van de toeristen. Maar men vergeet dat men ook eens een keer wat terug moet doen voor de vakantiegangers. Slechte gastheren dus in Oostkapelle.<br><br>
 +
Gevaren voor het openbreken van strandcabines? Midavaine: "Ik zou er mezelf alleen maar mee nemen. Ik heb hier zestig strandhuisjes staan. Nee, mijn eigen dorpsgenoten scheppen er gewoon genoegen in om mij naar de bliksem te helpen. Als Zwolsman hier stond mocht de tent wel tot twaalf uur open. En dan mocht hij nog een pier bouwen ook. Maar een kleine middenstander wordt door allerlei wetten de nek omgedraaid en in de raad worden beslissingen genomen door mensen die van het strandleven geen fluit afweten. Anders zouden ze wel anders reageren".<br>
 +
Het ergste vindt de ondernemende Oostkapellenaar het nog dat men niet eens de moeite heeft gedaan om de proef op de som te nemen. Om hem een kans te geven zijn goede bedoelingen waar te maken. Zijn ondernemingslust wordt echter het gele zand in geboord. Geen vergunning om tot twaalf uur geopend te zijn. Zelfs geen tijdelijke. De Oostkapellenaar is er zo langzamerhand van aan het eind van zijn latijn. "Het zit me tot boven aan mijn strot", zegt hij ronduit. En de zenuwspanningen van de laatste dagen zijn hem aan te zien. "Veertien jaar heb ik geploeterd", jammert hij. Ik heb een net hotel. Ik wil hier een attractie maken. Voor de kinderen. Met botsautootjes en zo. Maar als je zoiets als dit mee maakt ga je toch hard denken 'ik gooi de zaak aan de kant en vertrek naar Canada'. En al kost het me het dubbele: dan haal ik die waterleiding uit de grond. En dan zitten ze hier weer als vroeger: met smerige toiletten, 'zonder doorspoeling'.<br><br>
 +
"Er is gewoon geen behoefte aan", zegt burgemeester F.G. Sprenger, het geval nog eens nader beziende. "Anders hadden de andere vijf strandexploitanten ook wel eerder om een vergunning gevraagd. Daarom voelt het gemeentebestuur er ook niets voor om in deze kwestie anders te beslissen. Het is een kunstmatige cultus die alleen maar tot rommelarij aanleiding geeft", zo zegt de burgemeester over de avondlijke strandbarexploitatie. De ongeregeldheden zouden er maar door toenemen. Tot heden toe is het nog vrij rustig op het strand van Oostkapelle. Dat moeten we zo houden".
  
 
==Adres en contactgevens==
 
==Adres en contactgevens==

Huidige versie van 2 jan 2018 om 12:43

 

Neptunus

Strand 30 Oostkaplle
4356 XZ Oostkapelle

 

Een strandpaviljoen dat van ca. 1965 tot 1973 aan Strand 30 in Oostkapelle gevestigd was - een voorloper van strandpaviljoen Lage Duintjes.

Geschiedenis

1965
Wim Midavaine

Rond 1965 opent Wim Midavaine (zie ook Rozenhof) strandpaviljoen Neptunus aan Strand 90 in Oostkapelle. Van meet af aan heeft Midavaine problemen met de gemeente die vindt dat die nozem tent maar dicht moet. Ook landheer Waterschap Walcheren loopt niet over van enthousiasme en in 1973 moet het strandpaviljoen worden afgebroken. Of dit ook daadwerkelijk gebeurde is vooralsnog onbekend, maar begin jaren '90 opent strandpaviljoen Lage Duintjes op de locatie.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

De Nozemtent

Uit de PZC d.d. 6 juni 1969:
De heer Midavaine is de meest ontgoochelde man van heel Walcheren. Hij bouwt in zijn eentje een strandbar naast de duinovergang bij Oostkapelle - 'geen spijker die niet door mij is ingeslagen' -. hij zorgt dat er een fleurig Brabants bonten gordijntje voor de ramen komt, een rieten luifeltje boven de tapkast en netten tegen het plafond. en klaar is bar Neptunus. Eenvoudig maar knusjes. De vakantiegangers zijn er blij mee. Die hoeven niet meer een kilometer door het rulle zand te banjeren om een flesje limonade te kopen. En de VVV is er ook goed mee. De toiletten hebben nu eindelijk een doorstroming. Midavaine heeft royaal willen doen. Die waterleiding moest toch anderhalve kilometer door het duin- en waterwingebied worden getrokken. Zo kon de leiding twee belangen dienen.
Maar dan komt de klap. De raad maakt korte metten met Neptunus. Er wordt al bij voorbaat gesproken over een nozemtent. Acht uur deur op slot, wordt er gezegd. Men had net zo goed kunnen eisen: voortaan gratis pils tappen. Het betekent voor de zaak hetzelfde: het einde. De gemeente stuurt onmiddellijk een aangetekende brief naar Midavaine, waarin hem het raadsbesluit wordt meegedeeld.
Het lot wil echter dat er een tikfout de brief binnensluipt. En juist waar het gaat om het bewuste sluitingsuur. Midavaine maakt daar dankbaar gebruik van en houdt twee dagen zijn klanten lang na achten, 'zogezegd tot in het holst van de avond' binnen. Dat levert hem prompt twee processen-verbaal op. IJlings stuurt de gemeente een tweede aangetekende brief. Zonder tikfouten. Acht uur sluiten. Zonder pardon. Geen vertier dus voor de vakantiegangers ter plaatse. Men moet met de kippen op stok. En wat zeggen de gasten? Midavaine: "Ik krijg gewoon ongenoegen met ze. Met zit hier gezellig en dan moet ik zeggen: eruit, we moeten sluiten. Niemand die het gelooft. Het is ook absurd om te moeten sluiten als buiten de zon nog schijnt. Men mag hier niet eens bij een drankje genieten van het ondergaan van de zon". Onder meer omdat er dorpelingen zijn die de zon niet in het water kunnen zien schijnen. Die, zo leidt Midavaine af uit een raadsverslag, bang zijn dat de zaken in het dorp er schade door zullen lijden. Wat een bekrompen mentaliteit verzucht hij. Heel Oostkapelle vreet van de toeristen. Maar men vergeet dat men ook eens een keer wat terug moet doen voor de vakantiegangers. Slechte gastheren dus in Oostkapelle.

Gevaren voor het openbreken van strandcabines? Midavaine: "Ik zou er mezelf alleen maar mee nemen. Ik heb hier zestig strandhuisjes staan. Nee, mijn eigen dorpsgenoten scheppen er gewoon genoegen in om mij naar de bliksem te helpen. Als Zwolsman hier stond mocht de tent wel tot twaalf uur open. En dan mocht hij nog een pier bouwen ook. Maar een kleine middenstander wordt door allerlei wetten de nek omgedraaid en in de raad worden beslissingen genomen door mensen die van het strandleven geen fluit afweten. Anders zouden ze wel anders reageren".
Het ergste vindt de ondernemende Oostkapellenaar het nog dat men niet eens de moeite heeft gedaan om de proef op de som te nemen. Om hem een kans te geven zijn goede bedoelingen waar te maken. Zijn ondernemingslust wordt echter het gele zand in geboord. Geen vergunning om tot twaalf uur geopend te zijn. Zelfs geen tijdelijke. De Oostkapellenaar is er zo langzamerhand van aan het eind van zijn latijn. "Het zit me tot boven aan mijn strot", zegt hij ronduit. En de zenuwspanningen van de laatste dagen zijn hem aan te zien. "Veertien jaar heb ik geploeterd", jammert hij. Ik heb een net hotel. Ik wil hier een attractie maken. Voor de kinderen. Met botsautootjes en zo. Maar als je zoiets als dit mee maakt ga je toch hard denken 'ik gooi de zaak aan de kant en vertrek naar Canada'. En al kost het me het dubbele: dan haal ik die waterleiding uit de grond. En dan zitten ze hier weer als vroeger: met smerige toiletten, 'zonder doorspoeling'.

"Er is gewoon geen behoefte aan", zegt burgemeester F.G. Sprenger, het geval nog eens nader beziende. "Anders hadden de andere vijf strandexploitanten ook wel eerder om een vergunning gevraagd. Daarom voelt het gemeentebestuur er ook niets voor om in deze kwestie anders te beslissen. Het is een kunstmatige cultus die alleen maar tot rommelarij aanleiding geeft", zo zegt de burgemeester over de avondlijke strandbarexploitatie. De ongeregeldheden zouden er maar door toenemen. Tot heden toe is het nog vrij rustig op het strand van Oostkapelle. Dat moeten we zo houden".

Adres en contactgevens

Strand 80 Oostkapelle.

Externe links

Bronnen