Veere Dronk

Hotel Walcheren

(Geschiedenis)
 
(15 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
<meta
 
<meta
 
naam = "Hotel Walcheren"
 
naam = "Hotel Walcheren"
afbeelding = "Hotel_Walcheren_omstreeks_1960.jpg"
+
afbeelding = "M_Joosse.PNG"
 
soort = "Hotel, Cafe, Restaurant"
 
soort = "Hotel, Cafe, Restaurant"
straat = "Brouwerijstraat"
+
straat = "Brouwerijstraat 21"
 
postcode = ""
 
postcode = ""
 
plaats = "Koudekerke"
 
plaats = "Koudekerke"
Regel 12: Regel 12:
 
twitter = ""
 
twitter = ""
 
facebook = ""
 
facebook = ""
aanvang = "1960"
+
aanvang = "1948"
gestopt = "1999"
+
gestopt = "1994"
 
voorganger = ""
 
voorganger = ""
 
opvolger = ""
 
opvolger = ""
 
/>
 
/>
  
Een hotel-café-restaurant aan de Brouwerijstraat te Koudekerke - een opvolger van
+
Een hotel-café-restaurant dat tussen 1948 en 1994 was gevestigd aan de Brouwerijstraat 21 te Koudekerke
 
 
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 
{{eigenaar
 
{{eigenaar
| jaar=1984
+
| jaar=1948
| naam=
+
| naam= Cornelis Flipse
| tekst=Er was eens
+
| tekst= Van de website [http://www.koudekerke.info/1944-heden-b.php Koudekerke.info]: "In 1948 kocht aannemer C. Flipse de villa uit 1894. De woning stond tijdens de inundatiein het water, waardoor de tuin rond de villa was vernield en na de verkoop plaats maakte voor een geasfalteerd parkeerterrein. Flipse startte er een café-restaurant, dat uitgroeide tot het eerste hotel-restaurant in de kern van Koudekerke. Dit betekende in die tijd een hele vooruitgang voor het voorzieningenniveau van het dorp.
 +
}}
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=1956
 +
| naam=M. Joosse
 +
| tekst= In 1956 nam de heer M. Joosse de zaak over en kwam 'Hotel Walcheren' echt tot bloei. Het pand werd diverse malen uitgebreid waarbij in eerste instantie de serres aan de zijgevel verloren gingen en nog verder werden uitgebouwd.
 +
}}
  
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=1960
 +
| naam=Piet Smits
 +
| tekst=In 1960 neemt Piet Smits de zaak over van Joosse. Door een hernia moet Smits in 1966 stoppen. 
 +
}}
 +
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=1966
 +
| naam=Nico Kooman, Wilma te Roller
 +
| tekst= Nico Kooman en echtgenote Wilma te Roller nemen Hotel Walcheren over van Smits. Uiteindelijk ging het bedrijf in 1994 failliet. Het hotel heette toen nog enige tijd Hof van Walcheren, maar stond er in de jaren daarna leeg en verlaten bij. Op 18 juli 1999 brandde het leegstaande pand af en viel er een leegte op deze plek. Inmiddels staan hier appartementen naar ontwerp van architectenbureau Rothuizen van Doorn 't Hooft.
 
}}
 
}}
  
 
==Foto's==
 
==Foto's==
 +
Meer afbeeldingen zijn te vinden op [[Hotel_Walcheren/foto's]].
 
<gallery perrow="6">
 
<gallery perrow="6">
 
Bestand:Hotel_Walcheren_omstreeks_1960.jpg| Hotel Walcheren aan de Brouwerijstraat in Koudekerke, omstreeks 1960.
 
Bestand:Hotel_Walcheren_omstreeks_1960.jpg| Hotel Walcheren aan de Brouwerijstraat in Koudekerke, omstreeks 1960.
 
Bestand:Middelburgers_in_Hotel_Walcheren_begin_jaren_80.jpg| Een groep Middelburgers (de zogenoemde 'Keldergang' op bezoek in Hotel Walcheren, begin jaren 80. Met op de foto o.a. Erik B., Eric Knulst en Peter Looise.
 
Bestand:Middelburgers_in_Hotel_Walcheren_begin_jaren_80.jpg| Een groep Middelburgers (de zogenoemde 'Keldergang' op bezoek in Hotel Walcheren, begin jaren 80. Met op de foto o.a. Erik B., Eric Knulst en Peter Looise.
Bestand:Hotel_Walcheren_uitgebrand_juli_1999.jpg| Hotel Walcheren uitgebrand, in [http://zoeken.krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/1999-07-19/edition/null/page/9?query=hotel%20walcheren%20koudekerke&sort=relevance de PZC van 19 juli 1999]
+
Bestand:M_Joosse.PNG| Suikerzakje Hotel Walcheren M. Joosse, jaren '60
 +
Hotel Walcheren uitgebrand 19 juli 1999.jpg | [https://zoeken.krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/1999-07-19/edition/null/page/9?query=%22Hotel%20Walcheren%22&period=07-1999&sort=relevance Hotel Walcheren uitgebrand PZC 19-7-1999]
 +
 
 
</gallery><br />
 
</gallery><br />
 +
 
==Naamgeving==
 
==Naamgeving==
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==
 +
* Het parkeerterrein van Hotel Walcheren fungeerde jarenlang als start en finish van de rijexamens van het CBR op Walcheren.
 +
* Piet Smits zat ook in [http://vlissingendronk.nl/wiki/Noordzeeboulevard Noordzeeboulevard] in Vlissingen.
 +
* Nico Kooman zat eerst in [http://vlissingendronk.nl/wiki/De_Vriendschap De Vriendschap] in Vlissingen.
 
==Mooie verhalen==
 
==Mooie verhalen==
 +
===Door brand verwoest===
 +
Uit de PZC d.d. 19 juli 1999:<br>
 +
Een grote uitslaande brand in de nacht van zaterdag op zondag heeft het voormalige Hotel Walcheren in de as gelegd. De Veerse brandweer rukte met groot materieel uit en is bijgestaan door de stadsgewestelijke brandweer. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de brand, die vermoedelijk is aangestoken. <br>
 +
Bij de meldkamer van de regiopolitie Zeeland kwam om 2.59 uur de melding binnen van een grote uitslaande brand aan de Brouwerijstraat. Toen de politie ter plaatse kwam, bleek dat het hotel, dat al sinds maar 1995 leeg staat, in lichterlaaie stond. De politie zette gelijk de omgeving af waarna de brandweer met de bluswerkzaamheden kon beginnen. In totaal waren zo'n 55 brandweerlieden, politiemensen en ambulancepersoneel ter plekke.<br>
 +
"Toen we ter plaatse aankwamen, constateerden we dat er geen houden meer aan was", zei brandweercommandant J.J. Gideonse. "De vlammen sloegen over de hele breedte uit het dak". Het korps Zoutelande rukte uit met twee tankautospuiten en is geassisteerd door een tankautospuiten uit Middelburg en Vlissingen en een ladderwagen. Gideonse: "Uit voorzorg hebben we ook een dompelpomp laten komen, die water van een grote afstand kan pompen. Gelukkig hadden we die niet nodig".<br>
 +
Omdat onmiddellijk duidelijk was dat het voormalige hotel reddeloos verloren was, concentreerde de brandweer zich op het beschermen van de naastgelegen woning en de garageboxen en woningen aan de Middelburgsestraat achter het hotel. "Onze eerste zorg was de woning ernaast veilig te stellen", zei Gideonse. "Voor zover ik het heb kunnen bekijken, heeft die woning nauwelijks schade opgelopen. Er vlogen vonken over; maar gelukkig stond er niet veel wind. Als het hard had gewaaid was het anders afgelopen".<br>
 +
Omstreeks 4.00 uur gaf de brandweer het sein 'brand meester'. Het af- en nablussen heeft nog tot 8.00 uur inbeslaggenomen. Op last van de brandweer zijn de gevels van het gebouw neergehaald. "Om te voorkomen dat de gevels vallen, hebben we een kraan laten komen om de gevels naar binnen te laren drukken".
 
==Externe links==
 
==Externe links==
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
* Foto's:
+
* Website: [http://www.koudekerke.info/1944-heden-b.php Koudekerke.info]
 
* Krantenknipsels: [http://zoeken.krantenbankzeeland.nl Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek]
 
* Krantenknipsels: [http://zoeken.krantenbankzeeland.nl Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek]
 +
* Artikel brand: [https://zoeken.krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/1999-07-19/edition/null/page/9?query=%22Hotel%20Walcheren%22&period=07-1999&sort=relevance  PZC 19-7-1999]
 
* Foto's: [http://digitaal.zeeuwsebibliotheek.nl Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek], collectie Erik B
 
* Foto's: [http://digitaal.zeeuwsebibliotheek.nl Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek], collectie Erik B

Huidige versie van 2 mrt 2018 om 16:05

 

Hotel Walcheren

Brouwerijstraat 21
Koudekerke

 

Een hotel-café-restaurant dat tussen 1948 en 1994 was gevestigd aan de Brouwerijstraat 21 te Koudekerke.

Geschiedenis

1948
Cornelis Flipse

Van de website Koudekerke.info: "In 1948 kocht aannemer C. Flipse de villa uit 1894. De woning stond tijdens de inundatiein het water, waardoor de tuin rond de villa was vernield en na de verkoop plaats maakte voor een geasfalteerd parkeerterrein. Flipse startte er een café-restaurant, dat uitgroeide tot het eerste hotel-restaurant in de kern van Koudekerke. Dit betekende in die tijd een hele vooruitgang voor het voorzieningenniveau van het dorp.

1956
M. Joosse

In 1956 nam de heer M. Joosse de zaak over en kwam 'Hotel Walcheren' echt tot bloei. Het pand werd diverse malen uitgebreid waarbij in eerste instantie de serres aan de zijgevel verloren gingen en nog verder werden uitgebouwd.

1960
Piet Smits

In 1960 neemt Piet Smits de zaak over van Joosse. Door een hernia moet Smits in 1966 stoppen.

1966
Nico Kooman en Wilma te Roller

Nico Kooman en echtgenote Wilma te Roller nemen Hotel Walcheren over van Smits. Uiteindelijk ging het bedrijf in 1994 failliet. Het hotel heette toen nog enige tijd Hof van Walcheren, maar stond er in de jaren daarna leeg en verlaten bij. Op 18 juli 1999 brandde het leegstaande pand af en viel er een leegte op deze plek. Inmiddels staan hier appartementen naar ontwerp van architectenbureau Rothuizen van Doorn 't Hooft.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Hotel_Walcheren/foto's.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Het parkeerterrein van Hotel Walcheren fungeerde jarenlang als start en finish van de rijexamens van het CBR op Walcheren.
  • Piet Smits zat ook in Noordzeeboulevard in Vlissingen.
  • Nico Kooman zat eerst in De Vriendschap in Vlissingen.

Mooie verhalen

Door brand verwoest

Uit de PZC d.d. 19 juli 1999:
Een grote uitslaande brand in de nacht van zaterdag op zondag heeft het voormalige Hotel Walcheren in de as gelegd. De Veerse brandweer rukte met groot materieel uit en is bijgestaan door de stadsgewestelijke brandweer. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de brand, die vermoedelijk is aangestoken.
Bij de meldkamer van de regiopolitie Zeeland kwam om 2.59 uur de melding binnen van een grote uitslaande brand aan de Brouwerijstraat. Toen de politie ter plaatse kwam, bleek dat het hotel, dat al sinds maar 1995 leeg staat, in lichterlaaie stond. De politie zette gelijk de omgeving af waarna de brandweer met de bluswerkzaamheden kon beginnen. In totaal waren zo'n 55 brandweerlieden, politiemensen en ambulancepersoneel ter plekke.
"Toen we ter plaatse aankwamen, constateerden we dat er geen houden meer aan was", zei brandweercommandant J.J. Gideonse. "De vlammen sloegen over de hele breedte uit het dak". Het korps Zoutelande rukte uit met twee tankautospuiten en is geassisteerd door een tankautospuiten uit Middelburg en Vlissingen en een ladderwagen. Gideonse: "Uit voorzorg hebben we ook een dompelpomp laten komen, die water van een grote afstand kan pompen. Gelukkig hadden we die niet nodig".
Omdat onmiddellijk duidelijk was dat het voormalige hotel reddeloos verloren was, concentreerde de brandweer zich op het beschermen van de naastgelegen woning en de garageboxen en woningen aan de Middelburgsestraat achter het hotel. "Onze eerste zorg was de woning ernaast veilig te stellen", zei Gideonse. "Voor zover ik het heb kunnen bekijken, heeft die woning nauwelijks schade opgelopen. Er vlogen vonken over; maar gelukkig stond er niet veel wind. Als het hard had gewaaid was het anders afgelopen".
Omstreeks 4.00 uur gaf de brandweer het sein 'brand meester'. Het af- en nablussen heeft nog tot 8.00 uur inbeslaggenomen. Op last van de brandweer zijn de gevels van het gebouw neergehaald. "Om te voorkomen dat de gevels vallen, hebben we een kraan laten komen om de gevels naar binnen te laren drukken".

Externe links

Bronnen