Veere Dronk

De Swaen

(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{info | soort = Cafe | actief = CafeToen | afbeelding = De_Swaen,_met_de_gevelsteen_van_een_zwaan,_Markt_7_Veere.JPG | locatie = Markt | adres = Markt 7 Veere | te...')
 
k
Regel 48: Regel 48:
 
==Externe links==
 
==Externe links==
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
* Foto's: [http://www.beeldbankzeeland.nl/ Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek]
+
* [http://www.stichtingveere.nl/Themapagina5.shtml Themapagina 5 Stichting Veere]
 +
* Foto's: [http://www.stichtingveere.nl/ Stichting Veere]
 
* Krantenknipsel's: [http://zoeken.krantenbankzeeland.nl/ Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek]
 
* Krantenknipsel's: [http://zoeken.krantenbankzeeland.nl/ Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek]
 
[[Category:Herberg]]
 
[[Category:Herberg]]

Versie van 27 dec 2013 om 07:39

De Swaen, met de gevelsteen van een zwaan, Markt 7 Veere.JPG
Algemeen
Soort Cafe
Adres Markt 7 Veere
Links
Tijdlijn
Periode 1570-1580
1860-1870
Gebied
Zie ook Markt

Een café aan de Markt 7 te Veere.


Geschiedenis

1729
Samuel Hawkins

In 1579 werd herberg De witte Swaen gebouwd op de plaats die thans wordt aangeduid als markt 7 in Veere. Het stadsbestuur van Veere nodigde er regelmatig gasten uit, zoals bijvoorbeeld de ambassadeur van Schotland in 1603. Rond 1690 kocht notaris Pieter Hekelbeke dit statige huis en vestigde er zijn kantoor in. Enige tijd later kreeg hij ook het achterhuis in de Stadhuisstraat in bezit en gaf het de naam Het Cleyn Swaenken. Na zijn overlijden komt het pand in 1729 in handen van de Schotse koopman Samuel Hawkins en werd De Swaen opnieuw een herberg.

1801
Jan Tak

In 1801 koopt Jan Tak, uitbater van de Campveerse Toren de herberg. Na de Franse Tijd raakte De Swaen door de economische recessie in verval. De bovenverdieping werd eraf gesloopt en ten lange leste kwam het in bezit van de gemeente. In 1865 richtten enige Veerenaren een bewaarschool op en de gemeente bood De Swaen als onderkomen aan. De kleuterjuffrouw mocht er boven wonen. In 1935 werd de school weer opgeheven, waarna de gemeente het huis twee jaar later verkocht aan jonkheer J.C.E. baron van Lynden. Hij liet de gevel aan de hand van oude gravures weer in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Toen hij in 1938 de naam 'Stadsherberg' erop wilde laten zetten, kreeg hij van de gemeente geen toestemming omdat de Campveerse Toren dit predikaat al honderden jaren droeg.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Markt 7 Veere.

Externe links

Bronnen