Veere Dronk

De Vriendschap (2)

Regel 52: Regel 52:
 
==Mooie verhalen==
 
==Mooie verhalen==
 
Willem Gabriëlse vertelt in zijn onvolprezen boek '''T oude Westkappelse leefpatroon'' het volgende over Het Koffiehuis:
 
Willem Gabriëlse vertelt in zijn onvolprezen boek '''T oude Westkappelse leefpatroon'' het volgende over Het Koffiehuis:
 +
 +
"Vervolgens komen we bij herberg ''De Vriendschap'', dat ook in 1944 werd verwoest. Eigenaar was Jan Kaland, getrouwd met Mientje Verstraate. Na zijn overlijden bleef zijn vrouw met haar twee ongetrouwde dochters de herberg beheren. Na haar overlijden bleef het café in handen van Laurina en Mientje, 'de meisen van Jan Klant'. De herberg was erg geliefd bij bij Belgische loodsen, die toentertijd bijna dagelijks van de loodskotter aan het Zuiderhoofd werden afgezet. ''De Vriendschap'' stond bekend om de fijne bitter die er werd geschonken. maar ook de ouwe klare wou er bij de belgen goed in. Op hun lange wandeling, zwaar in de kleren, hadden zij zo halverwege naar het tramstation wel een hartversterkertje nodig. Enige jaren na de herbouw werd de Middelburger Piet van Schaik beheerder, daarna nam Jacobus Wisse uit Koudekerke het pand over en bouwde het om tot textielzaak. Ook hier weer een roemloos einde van een prettig en geliefd café; jammer!"
  
 
==Adres en contactgevens==
 
==Adres en contactgevens==

Versie van 22 dec 2013 om 10:43

De Vriendschap Zuidstraat Westkapelle, ca. 1950.JPG
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar Jan Kaland
Mientje Verstraate
Laurina Kaland
Mientje Kaland
Adres Zuidstraat 113 Westkapelle
Links
Tijdlijn
Periode 1880-1890
1970-1980
Gebied
Zie ook Zuidstraat

Een herberg en later café in de Zuidstraat 113 te Westkapelle.


Geschiedenis

1887
Jan Kaland, Mientje Verstraate, Laurina Kaland en Mientje Kaland

Jan Kaland trouwt in 1887 met Mientje (Willemina) Verstraate (zeeuwengezocht [1]) - in dat jaar begint hij, naast zijn beroep als boer, de nieuw gebouwde herberg De Vriendschap aan de Zuidstraat in Westkapelle. Wanneer herbergier Jan Kaland in 1926 overlijdt (zeeuwengezocht [2]) zet zijn weduwe Mientje Verstraate samen met haar dochters Laurina en Mientje de zaak voort. Mientje Verstraate overlijdt in 1937 (zeeuwengezocht [3]) en dochters Laurina en Mientje Kaland blijven in de zaak. In de Tweede Wereldoorlog wordt het pand verwoest en verhuizen de gezusters Kaland hun cafe tijdelijk naar de kantine van Rijkswaterstaat - op 15 oktober 1956 heropenen ze café De Vriendschap op het adres Zuidstraat 113.

1968
Pieter van Schaik

In 1968 zit Middelburger Pieter van Schaik in De Vriendschap als beheerder. Wanneer de gezusters Kaland het café in 1971 verkopen aan Jacobus Wisse verliest het pand zijn horecabestemming, want Wisse maakte er een textielzaak van.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Vriendschap (2)/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Willem Gabriëlse vertelt in zijn onvolprezen boek 'T oude Westkappelse leefpatroon het volgende over Het Koffiehuis:

"Vervolgens komen we bij herberg De Vriendschap, dat ook in 1944 werd verwoest. Eigenaar was Jan Kaland, getrouwd met Mientje Verstraate. Na zijn overlijden bleef zijn vrouw met haar twee ongetrouwde dochters de herberg beheren. Na haar overlijden bleef het café in handen van Laurina en Mientje, 'de meisen van Jan Klant'. De herberg was erg geliefd bij bij Belgische loodsen, die toentertijd bijna dagelijks van de loodskotter aan het Zuiderhoofd werden afgezet. De Vriendschap stond bekend om de fijne bitter die er werd geschonken. maar ook de ouwe klare wou er bij de belgen goed in. Op hun lange wandeling, zwaar in de kleren, hadden zij zo halverwege naar het tramstation wel een hartversterkertje nodig. Enige jaren na de herbouw werd de Middelburger Piet van Schaik beheerder, daarna nam Jacobus Wisse uit Koudekerke het pand over en bouwde het om tot textielzaak. Ook hier weer een roemloos einde van een prettig en geliefd café; jammer!"

Adres en contactgevens

Zuidstraat 113 Westkappele

Externe links

Bronnen