Veere Dronk

De Kaasboer

 
 

Een bar-bistro en later partycentrum dat tussen 1975 en 2003 was gevestigd aan de Kaasboerweg 2 in Biggekerke - een opvolger van De Walcherse Kaasboer.

Geschiedenis

1975
Piet Regoort

Piet Regoort neemt in april 1975 De Walcherse Kaasboer over van Neels en hij geeft de zaak aanvankelijk de naam (bar bistro) PéPé, maar kiest kort daarop voor de naam De Kaasboer. Hij heeft grote plannen en opent in 1978 een bowlinghal met 8 banen op het terrein - in 1981 breidt hij zijn partycentrum uit met een tennishal en in 1983 opent hij de discotheek Cheesy.

1995
C. Kauffman, M. Kauffman en R. Kauffman

Vader C. Kauffman en zonen M. en R. Kauffman nemen in 1995 de zaak over van Regoort en geven het de naam Fix Partycentrum De Kaasboer, maar ze gaan in januari 1997 failliet.

1997
P. Musters en Pieter Boone

Een combinatie van Bouwbedrijf De Delta, projectontwikkelaar Van Garderen/Dekker, Van Velzen vastgoed en Sagro nemen het partycentrum over in 1997, P. Musters gaat het partycentrum exploiteren en Pieter Boone van Pieter's Frituur in Grijpskerke de kantine van de tennishal. In 2003 valt het doek definitief voor partycentrum De Kaasboer - er zijn plannen om de gebouwen af te breken en er appartementen en een hotel te bouwen. Update: op 13 september 2015 brandde de voormalige Kaasboer volledig uit.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Kaasboer/Fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Van Cheesy naar leegstand

Uit de PZC d.d. 7 juni 2006:
Genoeg ideeën zijn de revue gepasseerd voor een nieuwe bestemming van partycentrum/bowlingbaan en tennishal De Kaasboer in Biggekerke. Er is gesproken over appartementen en een hotel. Het gebied zou 'teruggegeven' kunnen worden aan de natuur. Maar voorlopig worden er af en toe een feestje en een evenement gehouden en wordt er in de wintertijd in de hal getennist. Voor het overige blijft het bij plannenmakerij en raakt de omgeving in verval.
De ontwikkelaars Van Garderen en Dekker zijn de initiatiefnemers van de groep De Kaashoeve BV, door wie de Kaasboer circa negen jaar geleden werd aangekocht. Zij bedachten een plan voor een hotel met 120 tot 150 bedden. Gisteren lieten de ontwikkelaars weten nog 'niets nieuws daarover te kunnen melden'.
Pieter Boone, van Broodje Pieter Evenementen, is vanaf 1997 beheerder van de tennishal. Hij had de verwachting dat hij anderhalf jaar het beheer over de tennishal van De Kaasboer zou houden. Daarna zou het complex gesloopt worden en zou er iets nieuws gebouwd worden. Dacht hij. Maar die anderhalf jaar werden in elk geval negen jaren. "Nu kijk ik elke winter of we er weer een seizoen aan vast kunnen knopen".
Getennist wordt er alleen in de wintermaanden. "Veel ouderen slaan hier een balletje. Maar het is een onzekere situatie", zegt hij. Boone heeft over de voortgang van het project regelmatig contact met de eigenaren. "Het is nog niet duidelijk wat daar mag komen", weet hij.
Zeker vijfentwintig jaar geleden was De Kaasboer een bloeiend bedrijf met een bistro en bowlingbanen. Er trok een tennisschool in de aangrenzende hal waar tennis- en badmintonlessen gegeven werden. De Kaasboer werd een begrip bij jonge stappers, waardoor Piet Regoort, de toenmalige eigenaar durfde uit te breiden. Hij begon er discotheek Cheesy. Er liepen in het weekeinde wel veertig tot vijftig personeelsleden rond. Maar in de jaren negentig ging het bergafwaarts. De huurder en exploitanten inden wel, maar droegen geen huur af aan de eigenaar. In de PZC van mei 1995 staat: De huurachterstand liep hoog op, tot 200.000 gulden. De exploitant stond ook nog eens in het krijt bij leveranciers en middenstanders. In juni van dat jaar verklaarde de rechter de exploitant failliet. De schuldeisers zagen hun geld niet terug.
Later, in 1997, ging het voor de tweede keer mis met een exploitant. In amper een jaar tijd rustte er op het partcentrum een bankschuld van 3,5 miljoen gulden. De twee faillissementen waren de nekslag voor de eigenaar, De Kaasboer gleed verder af en de zaak werd van de hand gedaan.
Alweer een aantal jaren zijn de deuren verzegeld en de ramen dichtgetimmerd. Dakpannen zijn gebarsten en verschoven en er zijn gaten in de muren gevallen. De regen loopt naar binnen en er gedijt onkruid in de dakgoten. Alleen aan de tennishal wordt nog aandacht besteed. Ee groep tennissers profiteert van de stilte rondom de planontwikkeling. "Ik hoop dat de hal niet wordt afgebroken, voordat bekend is wat er mee gebeurt. Want nu beleven er vooral oudere tennissers uit dorpen in de buurt, plezier aan de hal. Waar zouden die anders naar toe moeten? Er zijn indoorbanen in Goes, Vlissingen en Burgh-Haamstede. Maar duidelijk is dat er een gebrek is aan goede tennisbanen".

Externe links

Bronnen