Veere Dronk

De Roode Leeuw (2)

 

De Roode Leeuw

Markt 12-13
4357 BG Domburg

0118 586121
roode_leeuw@zeelandnet.nl
Facebook
Twitter

 

Herberg aan de Markt 12 Domburg.

Geschiedenis

1724
W. Baart en Johanna van Eijzeren

In mei 1724 verschijnt de eerst advertentie van herberg De Roode Leeuw in Domburg in de Amsterdamse Courant, maar de herberg bestond al in de 17de eeuw. W. Baart zit in 1869 in de herberg en wordt na zijn overlijden op enig moment opgevolgd door zijn weduwe - zij zit in de herberg tot 1895

1895
Cornelis Willem de Bakker

In 1895 hertrouwt Johanna van Eijzeren met de 20 jaar jongere Cornelis Willem de Bakker (zeeuwengezocht [1]) die herbergier blijft tot 1901 - in dat jaar opent hij café-pension Wilhelmina (2) aan de Noordstraat in Domburg.

1901
Pieter van der Meule

In 1901 zit Pier van der Meule in De Roode Leeuw - Hij koopt in 1906 De Noordstar in Westkapelle en in 1912 melksalon Veldzicht (2) aan de Singel, hoek Stationstraat. Hij zit tot aan zijn overlijden op 24 maart 1939 in De Roode Leeuw.

1939
Cees Schoonenboom en Neeltje Vreeke

In 1939 komt Cees Schoonenboom in De Roode Leeuw. Hij blijft met echtgenote Neeltje Vreeke tot 1958 in de zaak - Schoonenboom overlijdt in 1984 op 82-jarige leeftijd (zeeuwengezocht [2]).

1958
Fam. Bauer, Henk Goedhart, Nel Goedhart en Romano Goedhart

De familie Bauer neemt in 1958 de zaak over van Schoonenboom en blijft daar 2 jaar. Op 7 mei 1960 heropenen Henk en Nel Goedhart café-hotel-restaurant De Roode Leeuw - in 1981 vraagt echtgenoot Henk Goedhart een Hinderwetvergunning aan voor het oprichten en in werking hebben van een café-restaurant aan de Markt 12 te Domburg. Hij runt De Roode Leeuw samen met echtgenote Nel tot zoon Romano de zaak overneemt - Romano verkoopt de zaak in 1999.

1999
André Verhoef en René Verhoef

In 1999 nemen de broers André en René Verhoef De Roode Leeuw over van Romano Goedhart - zij zetten tegelijkertijd in Nationaal in Middelburg.

2006
J.A.C. Kool

In 2006 zitten de heer en mevrouw J.A.C. Kool In De Roode Leeuw, maar het jaar daarop vertrekken ze.

2007
Wouter Saman en Debora Riemens

In september 2007 openen Wouter Saman en echtgenote Debora Riemens grand-café De Roode Leeuw - de familie Riemens baat tevens In den Walcherschen Dolphijn uit.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Roode Leeuw (2)/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Cees Maas vertelde dat Pieter de Meijer van Herberg Ooststraat en Tramzicht ook nog een tijdje in De Roode Leeuw heeft gezeten.
  • Cees Schoonenboom is een broer van Janna Schoonenboom van Veldzicht (2).
  • Bauer, die samen met Goedhart, De Roode Leeuw op 7 mei 1960 heropende is vooralsnog een onbekende - aanvullende informatie zal alsdan worden toegevoegd.

Mooie verhalen

Domburgse leeuwen door de eeuwen (Rob 30-09-2015)

Natuurlijk kent iedere rechtgeaarde Walcherenaar de Roode Leeuw in Domburg. Wellicht weinigen, zeker wanneer je niet van Domburg komt, weten dat er lang geleden nog een leeuw in het Domburgse actief was. Dat was herberg de Witte Leeuw aan de Herenstraat. In 1765 verkoopt Hendrik Ravesteijn de herberg voor 450 pond Vlaams (ongeveer 1350 euro) aan Willem Oostdijck. Later verandert de naam van de herberg in de Vriendschap en nog later in Pension Parkzicht. Het pand wordt op 1 november 1944 verwoest en daarbij komen eigenaren Johannis en Pietje van Beveren-Passenier en hun zoon Willem om het leven. Laten we onze aandacht na dit trieste verhaal liever richten op de Roode Leeuw, want daar zijn prachtige en vrolijke verhalen over te vertellen. Jaap Labrujere schreef in 2003 het onovertroffen ‘De Domburgse caféhouders in de twintigste eeuw 1930-1970’, waarin Pier van der Meule een prominente rol speelt. Pier wordt in 1901 eigenaar van de Roode Leeuw die dan over een indrukwekkende dubbele deur beschikt. Links van de deur is het cafégedeelte en rechts een winkeltje waar je voor een cent een toffee of ander lekkers kon kopen. De toonbank bestond uit planken en tussen twee planken zat een kier waarin weleens een cent te loor ging.

In 1939 neemt Kees Schoonenboom de zaak van Pier over en samen met echtgenote Neel en dochter Maatje breidt hij de zaak gaandeweg uit. Zo beginnen ze met de verkoop van ijs dat met een ijscokar wordt uitgeleurd. Niet alleen in Domburg, maar ook op de camping, op Aagtekerke en bij Zonneveld. Kees leurde zelf met paard en wagen op het strand. Er werd ook friet verkocht eerst vanuit een frietkar en later uit een raam van de vroegere woonkamer. Friet was Neel’s domein. Ze zal in haar leven ontelbare kilo’s aardappelen hebben geschrapt, want diepvries friet was er toen nog niet.

Maar laten we Jaap Labrujere even het woord geven. “Het was er ’s zomers altijd een gezellige bedrijvigheid en Kees betaalde als de bank. Kees Schoonenboom was dus een prima werkgever. Daarbij kon hij als hij achter zijn toog (inmiddels verplaatst naar de andere muur) stond prima vertellen. Als hij een verhaal eindigde met ‘gebeurd mannen’ wisten de vaste klanten dat het verhaal waarschijnlijk enigszins was aangepast. In mijn jonge tijd was dit café een trefpunt voor de jonge Domburgers. Ook kwamen er veel vrijgezellen. Dit was ook de groep die altijd op de Markt tegen de gevel van de toenmalige woonkamer stond. Dat was voor Kees en Neel niet zo leuk want ‘s winters, als het koud was werden de voeten opgewarmd door ze met regelmaat tegen de gevel van de kamer te stampen. In de kamer hoorde je dan steeds bons, bons, bons. Daar werd je knettergek van.” Kees Schoonenboom stapt in 1958 uit het café. Eigenaren kwamen en gingen tot Wouter Saman en Debora Riemens, pas getrouwd, de zaak in 2007 overnamen. Zij zitten tot op de dag van vandaag nog steeds in de Roode Leeuw.

Externe links

Bronnen