Veere Dronk

Land van Belofte

 

Land van Belofte

Walcherseweg
Grijpskerke

 

Een herberg die van 1785 tot ca. 1840 gevestigd was aan de Middelburgseweg (later Walcherseweg) te Buttinge.

Geschiedenis

1785
Marcus de Moor

In 1785 koopt Markus de Moor een molen met huis aan de Middelburgseweg in Buttinge voor ruim 90 pond Vlaams - in het huis begint hij een herberg onder de naam Land van Belofte.

1791
Roelof Smit

Roelof Smit koopt molen en herberg in 1791 van Marcus de Moor voor (zeeuwengezocht [1]) voor 225 pond Vlaams. Blijkbaar gaat Roelof in 1794 failliet, want in dat jaar worden molen en herberg per decreet door "de Bestuurderen der stad Middelburg" verkocht.

1794
Hubregt Erdecaing en Pieter de Koning

Hubregt Erdecaing koopt in 1894 herberg en molen voor 85 pond Vlaams (zeeuwengezocht [2]) - later koopt Pieter de Koning zich voor de helft in.

1797
Anthonij de Wind

In 1797 verkopen Erdecaing en De Koning molen en herberg aan Anthomij de Wind (zeeuwengezocht [3]) gemeenteraadslid van Middelburg en koopman.

1800
Cornelis Krijger en Gerard Ramond

De Wind verkoopt molen en herberg in 1800 aan Cornelis Krijger voor 150 pond Vlaams (zeeuwengezocht [4]), maar hij verkoopt de boel een jaar later voor het zelfde geld door aan (zeeuwengezocht [5]) - Ramond had eerder in West-Souburg molen De Pere uitgebaat in combinatie met herberg 't Molentje. Ramond is de laatst bekende herbergier van het Land van Belofte. Wellicht worden er nog latere eigenaren opgespoord, want de herberg bestond zeker nog tot 1840.

Foto's


Naamgeving

Het land van belofte betekent een plaats waar het goed toeven is - ook is het wellicht een referentie aan het bijbelse beloofde land

Bijzonderheden

  • De herberg was gesitueerd ter hoogte van het kruispunt Middelburgseweg/Frederik Barbarossaweg
  • Gerard Ramond was de laatste molenaar, want na 1808 werd er alleen nog gesproken over herberg het Land van Belofte.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Middelburgseweg Buttinge.

Externe links

Bronnen