Veere Dronk

Marie Tak van Poortvliet Museum

 

Marie Tak van Poortvliet Museum

Ooststraat 10a
4357 BE Domburg

0118 584 618
info@mtvp.nl
Website
Facebook

 

Een museum met café en terras aan de Ooststraat 10a te Domburg. "Het Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg ontleent zijn naam aan de kunstverzamelaarster, antroposofe en landbouwpionierster Marie Tak van Poortvliet (1871-1936) die in het begin van de twintigste eeuw een villa in Domburg liet bouwen en daar, in gezelschap van de schilderes Jacoba van Heemskerck (1876-1923), vele zomers doorbracht. Het museum is een kopie van het in 1921 door wind en stormen verloren gegane tentoonstellingsgebouwtje, dat toen schuin tegenover het Badpaviljoen stond. In 1994 heeft het Marie Tak van Poortvliet Museum haar deuren op de huidige locatie geopend. Badplaatsen lijken van nature kunstenaars aan te trekken. In Domburg werd die aantrekkingskracht nog verhoogd door de ongekunstelde schoonheid van de omgeving, de bijzondere lichtval langs de kust en de weerschijn ervan over het land van Walcheren. Het grillige duinlandschap, de altijd weer anders lijkende zee en de oude bossen die de dorpskern omzomen hebben vele dichters, componisten en schrijvers, maar vooral ook schilders geïnspireerd. Rond de vorige eeuwwisseling, toen schilder Jan Toorop eerst in de omgeving van Domburg en later in het Badhotel logeerde, begon men al te spreken van een 'badseizoen' en een gevestigde 'badcultuur'." (tekst website Marie Tak van Poortvliet Museum)

Geschiedenis

1994
Stichting Marie Tak van Poortvlietmuseum

Op 15 september 1994 opent het Marie Tak van Poortvliet Museum haar deuren aan de Ooststraat 10a in Domburg - het museum is jaarlijks van maart tot november geopend.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Op de foto uit 1912 hierboven v.l.n.r.: 1. Betsy v.d. Hoorn (geref. pred.) 2. ?3. Jan Toorop 4. Hart Nibbrig 5. J. Heyse 6. mw. Toorop-Hall 7. freule Heemskerck van Beest (in deuropening) 8. daarachter Elout 9. Charley Toorop (tegen deurpost) 10. Zwart 11. Maria Tak van Poortvliet (met hoed) 12 ? 13. mw. van Voorthuysen 14. ? 15. ? 16. G. Bergsma (met papier in hand) 17. J. Drabbe 18. ?

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Ooststraat 10a Domburg

Externe links

Bronnen