Veere Dronk

Museum De Schotse Huizen

 

Museum De Schotse Huizen

Kaai 25-27
4351 AA Veere

0118 501744
museum@schotsehuizen.nl
Website
Facebook

 

Een museum met horecafaciliteit aan de Kaai 25-27 te Veere - een opvolger van In den Struys.

Geschiedenis

1950
Stichting Delta Cultureel

Op 9 juni 1950 wordt Museum De Schotse Huizen geopend aan de Kaai 25-27 in Veere. Het museum bestaat ui twee panden, n.l Het Lammeken op nummer 25 en het aanpalende pand In den Struys op nummer 27. De Stichting Delta Cultureel beheert het museum sinds 1975 en doet dat anno 2015 nog steeds.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Museum_De_Schotse_Huizen/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

In 1613 koopt het stadsbestuur het huis rechts ernaast en staat het af aan de Schotse kooplieden voor het houden van hun bijeenkomsten. De ‘Tegenwoordige staat der Vereenigde Nederlanden’, uitgegeven door Isaac Tirion in 1753, geeft ervan de volgende beschrijving: ‘Het is een zeer ruim Gebouw met groote Kamers, Vertrekken, Zolders, Kelders, en andere plaatsen, tot dienst en gerief van alle Schotsche Kooplieden.’ In dit Schotse Natiehuis is ook de Schotse Court gevestigd, een rechtbank die zich uitsluitend bezig houdt met zaken die betrekking hebben op de Schotten. In 1763 verkeert het gebouw in zo’n slechte staat dat de magistraat besluit het huis In den Struys op de Kaai aan hen af te staan.

  • In 1896 koopt de Engelse mecenas en kunst-verzamelaar Albert Lionel Ochs het pand In den Struys en dat wordt een ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Later vestigt Museum De Schotse Huizen zich in het pand en buurpand Het Lammeke.
  • Midden jaren '50 opent restaurant In den Struyskelder in het souterrain van het pand In den Struys.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Kaai 25-27 Veere.

Externe links

Bronnen