Veere Dronk

Uitspanning Oranjezon

 

Uitspanning Oranjezon

Koningin Emmaweg 26
4354 KE Oranjezon

0118 594735
info@uitspanningoranjezon.nl
Website
Facebook
Twitter

 

Een uitspanning die sinds 1831 is gevestigd aan de Koningin Emmaweg 26 te Oranjezon, bij Vrouwenpolder.

Geschiedenis

1831
P. Geldof, Johanna Jobs, Jan Geldof en Pieternella Bak

In 1831 zitten Pieter Geldof en echtgenote Johanna Jobs in Uitspanning Oranjezon aan de latere Koningin Emmaweg 26 in Oranjezon. Wanneer zoon Jan Geldof op 25 januari 1837 trouwt met Pieternella Bak (zeeuwengezocht [1]) gaan zij ook in de uitspanning werken - zij blijven in de uitspanning tot 1874.

1874
Willem Walrave en Maria Barentsen

In 1874 nemen Willem Walrave en Maria Barentsen de zaak over van de Geldof's - zij blijven in de uitspanning tot 1897.

1897
Hendrik Janse en Maria Walrave

Op 19 mei 1897 trouwt Hendrik Janse met Maria Walrave (zeeuwengezocht [2]) en zij nemen de uitspanning over van Willem Walrave en Maria Barentsen.

1923
Jan Bliek, Maria Magdalena Bakker, Mina Bliek en Jo Louwerse

Vanaf 1923 zitten Jan Bliek en Maria Magdalena Bakker (zeeuwengezocht [3]) in de uitspanning. Wanneer Jan Bliek op 4 oktober 1947 overlijdt (zeeuwengezocht [4]) zet zijn weduwe de zaak voort. In 1953 komen dochter Mina Bliek en schoonzoon Jo Louwerse in de zaak en zij blijven in de uitspanning tot 13 maart 1999.

1999
Jan de Visser en Irene de Visser

In 1999 zijn Jan en Irene de Visser eigenaar van Uitspanning Oranjezon B.V. en zoeken per advertentie een echtpaar om de uitspanning te runnen.

2002
John de Bruijn en Natasja Lautenslager

Vanaf 2002 zitten John de Bruijn en Natasja Lautenslager in Uitspanning Oranjezon en zij zitten nog steeds in de zaak.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Uitspanning Oranjezon/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Uitspanning Oranjezon is gevestigd in een monumentale boerderij uit 1726 die het eigendom was van de prins van Oranje. De boerderij werd verpacht, maar de prinsen van Oranje gebruikten door de jaren heen na de jacht de maaltijd in de gelagkamer. Na de Franse tijd werd het een kroondomein dat toebehoorde aan de staat, maar waarvan de koning(-in) de inkomsten trok.

In 1973 gingen alle kroondomeinen over naar de staatsdomeinen.

  • De boer die de boerderij pachtte, baatte tevens met zijn echtgenote de uitspanning uit.

Mooie verhalen

Uit de PZC-rubriek 'Barcodes' van 28 juni 2014:

Domweg gelukkig in Oranjezon

Een aantal weken geleden deed ik fietsenderwijs een rondje Walcheren en besloot gaandeweg de ochtendkoffie te genieten in de Uitspanning Oranjezon. Eenmaal ter plaatse gearriveerd was het alsof de tijd aan de Koningin Emmaweg eerbiedig stil was blijven staan. De boerderij ademt nog steeds de trage ademtocht als toen zij in 1726 gebouwd werd voor de prins van Oranje. De prins verpachtte de boerderij onder de conditie dat de pachtboer en –boerin maaltijden moesten verzorgen wanneer hij en zijn adellijke kornuiten op jacht waren. Die maaltijden werden gebruikt in de gelagkamer waar men nu nog steeds ter dis kan gaan.

De sfeer van nauwelijks vervlogen jaren was voelbaar en het had me niet in het minst verbaasd wanneer Jan Bliek en echtgenote Maria Bakker – pachtboer en –boerin in de jaren ’20 van de 20ste eeuw – even waren aangeschoven. De familie Bliek zat van 1923 tot 1999 in de uitspanning en heeft gedurende die periode niet toegegeven aan de jeuk die men vernieuwingsdrang noemt, maar het authentieke karakter in stand gehouden. Een klein wonder, want voor het zelfde geld, of een beetje meer, was er een onverlaat ingestapt die een ingrijpend project van verschroeide aarde had ontwikkeld. Daarom staat nu, zo’n dikke vijftig jaar na dato, een herinnering uit mijn kinderjaren nog haarscherp op het netvlies. In de nazomers van de jaren ’50 plukten we jaarlijks bramen in het waterwingebied van Oranjezon. Je moest een speciale kaart hebben om het waterwingebied te mogen betreden en het verkrijgen van zo’n entreebewijs was geen sinecure. De kaarten werden gedurende een aantal dagen verdeeld door de toenmalige dienst gemeentebedrijven van de gemeente Middelburg die gehuisvest was aan de Dam. Voor het pand waar nu het Hotel aan de Dam gevestigd is vormde zich dagelijks een rij bramenjagers tot aan het terras van café Damzicht – nu de Zwarte Ruiter op het Witte Paard – en soms nog wel verder.

Met de fel begeerde kaart op zak vertrokken we op een vroege zaterdag- of zondagmorgen in september per Ford Anglia, de bedrijfsauto van mijn vader, naar Oranjezon. Gewapend met plastic emmers, jodium en pleisters – de bramen gaven zich immers niet zonder slag of stoot gewonnen – gingen we op jacht naar de zwarte vruchten des velds. Van het meeslepen van mondvoorraad was geen sprake, want het feestje werd gewoontegetrouw afgesloten met een middagmaal in de uitspanning. Dit heb ik bij mijzelve overdacht, domweg gelukkig in Oranjezon.

Alles is veel voor wie niet veel verwacht, schreef de dichter J.C. Bloem en dat was ook het credo van de godvrezende Walcherse pachtboeren en –boerinnen die in het begin van de 20ste eeuw hard moesten bikkelen om een bete broods met tevredenheid bij elkaar te schrapen. Wanneer de voren al een rijke oogst brachten kwam die toch vooral de landheren en herenboeren ten goede. Daar dacht ik aan toen ik mijn ochtendkoffie genoot bij John en Natasja, de huidige eigenaren van de uitspanning, tot een peloton Belgische fietsbejaarden zich luidruchtig tot de Duvel bekeerde.

Adres en contactgevens

Koningin Emmaweg 26 4354 KE Vrouwenpolder.

Externe links

Bronnen