Veere Dronk

De Babbel

Regel 33: Regel 33:
 
Bestand:De_Babbel_in_2008.jpg| Café De Babbel in 2008
 
Bestand:De_Babbel_in_2008.jpg| Café De Babbel in 2008
 
Bestand:KovandeVreugde.jpg| Rechts op foto (half jaren 50?) Ko van de Vreugde. Ko en zijn vrouw Neeltje begonnen kort  na WO II Bakkerij van de Vreugde in Zoutelande.
 
Bestand:KovandeVreugde.jpg| Rechts op foto (half jaren 50?) Ko van de Vreugde. Ko en zijn vrouw Neeltje begonnen kort  na WO II Bakkerij van de Vreugde in Zoutelande.
 +
Bestand:Bakkerij_1969.JPG| Bakkerij van de Vreugde in Zoutelande in 1969, tijdens een marktdag
 
</gallery><br />
 
</gallery><br />
 
 
==Naamgeving==
 
==Naamgeving==
 +
*De Zeeuwse bevolking noemde de babbelaar vroeger een spekje. Het was gebruikelijk dat het eerste kopje thee of koffie met suiker en een koekje werd geserveerd en het tweede met een babbelaar. Soms werd er dan gezegd: "Is de babbel nog niet uit?" of: "Die babbelaars van jullie blijven maar zitten", wanneer er heel lang koffie gedronken werd. Zo is de naam babbelaar ontstaan. Vroeger werd deze lekkernij 's zaterdags op iedere boerderij klaargemaakt. (Bron: [http://jbdiesch.nl/geschiedenis JB Diesch]
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==
 
==Mooie verhalen==
 
==Mooie verhalen==

Versie van 20 feb 2014 om 11:06

De Babbel in 2008.jpg
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar Piet van de Vreugde
Adres Langstraat 1
Links
Tijdlijn
Periode 1980-1990
2000-2010
Voorganger(s) De Babbelaer
Opvolger(s) Eetcafé-Bar De Babbel
Gebied
Zie ook Langstraat

Een eetcafé dat vanaf ca. 1988 was gelegen aan de Langstraat 1 in Zoutelande. De zaak was een opvolger/uitbreiding van Lunchcafé De Babbelaer en een voorloper van de huidige twee zaken Eetcafé-Bar De Babbel en IJssalon 'n Ice (gevestigd op het adres Langstraat 3)

Geschiedenis

1988
Piet van de Vreugde

Ko van de Vreugde en zijn vrouw Neeltje begonnen kort na de Tweede Wereldoorlog Bakkerij van de Vreugde in Zoutelande. Destijds nog in een pand dat gesloopt werd vanwege de dijkverzwaring van 1958. Bakkerij van de Vreugde werd gevestigd in een nieuw pand aan Langstraat 1-3 in Zoutelande. Zoons Piet en Huib hebben de zaak begin jaren 70 overgenomen. Begin jaren 80 werd een deel van de zaak verbouwd tot zogenoemde koffieshop: een dagzaak waar passanten terecht konden voor koffie met gebak. Gaandeweg de jaren kreeg de horecafunctie van de zaak een grotere rol en ruimte in het geheel. Ook kwam er een drankvergunning. De koffieshop van toen werd Lunchcafé de Babbelaer en nog eens jaren later simpelweg café De Babbel. In 1998 Gingen Piet en diens vrouw Marie samen verder met de Bakkerij en het Lunchcafé. Piet was in beginsel nog steeds bakker. "Bakker met een horecahart" zoals hij zichzelf omschreef, wat zoveel wilde zeggen als dat hij er zelf ook niet in spoog. Zo weet Piet ons bijvoorbeeld te vertellen dat de afstand van de Babbel tot café Royal 87 stappen heen is en 124 terug. In de zomermaanden zijn ’s nachts duizenden ham-kaas croissantjes gebakken en verkocht aan hongerig Disco JoJo publiek. Zoals Willeke Alberti op vakantie ging van het geld van ome Jan, is uit betrouwbare bron vernomen dat het deze inkomsten waren waarvan Piet en zijn gezin op vakantie gingen. In 2008 heeft Piet de zaak verkocht aan Lourus Roelse. Afgelopen jaren zijn er grondige verbouwingen geweest. Lourus is tegenwoordig eigenaar van ’n Ice IJssalon met daarboven 2 luxe appartementen voor de verhuur, gevestigd aan langstraat 3. Michael Tempelman en zusjes Monique en Jessica Janse (AKA Fakir) zijn uitbaters van Eetcafé-Bar De Babbel.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Babbel/fotos.


Naamgeving

  • De Zeeuwse bevolking noemde de babbelaar vroeger een spekje. Het was gebruikelijk dat het eerste kopje thee of koffie met suiker en een koekje werd geserveerd en het tweede met een babbelaar. Soms werd er dan gezegd: "Is de babbel nog niet uit?" of: "Die babbelaars van jullie blijven maar zitten", wanneer er heel lang koffie gedronken werd. Zo is de naam babbelaar ontstaan. Vroeger werd deze lekkernij 's zaterdags op iedere boerderij klaargemaakt. (Bron: JB Diesch

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Langstraat 1, 4374 AN Zoutelande.

Externe links

Bronnen