Veere Dronk

't Waepen van Veere

 

't Waepen van Veere

Markt 23-27
4351 AG Veere

0118 501231
info@waepen.nl
Website
Facebook
Twitter

 

Een hotel-café-restaurant dat van 1967 tot heden gevestigd is aan de Markt 23-27 te Veere.


Geschiedenis

1967
Bram Poppe, Catrien Poppe, Piet Poppe, Lia Poppe, Bram-Pieter Poppe en Barbara Poppe

In 1967 opent de NV Poppe restaurant 't Waepen van Veere op de Markt 23 in Veere. In de loop der jaren wordt Bram Poppe eigenaar van het hotel-restaurant dat hij samen met echtgenote Catrien verbouwt en uitbreidt. Zoon Piet Poppe volgt hem op en samen met echtgenote Lia bouwt ook hij 't Waepen van Veere verder uit. Na de eeuwwisseling nemen zoon Bram-Pieter en schoondochter Barbara Poppe de zaak over en geven de zaak een facelift en het strakke karakter dat aansluit bij de "moderne" tijd - Bram-Pieter en Barbara Poppe zitten nog steeds in 't Waepen van Veere.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op 't Waepen van Veere/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Horecabloed kruipt waar het niet gaan kan (Rob 10 februari 2016)

Sommige families lijken voor eeuwig verbonden met de horeca op Walcheren. Daan Hengst uit Westkapelle maakte een prachtige stamboom van de familie Minderhoud die de lijnen verbindt. Hendrik Minderhoud zat in het Kasteel van Batavia, Willem in de Oranjeboom, Johannes in de Valk en Jacob in Tramzicht, allemaal horecazaken in Westkapelle. Noach Minderhoud zat in café Centrum, Willem in 't Sincken Tooghje, Joost in De Eendracht, Johanna in het Bredasche Veerhuis en Kobus in een naamloos café aan de Segeerstraat. Al deze zaken stonden in Middelburg en het zou mooi zijn als de naam van Kobus’ café nu eens boven water kwam. Pieternella Minderhoud zat in de Roode Leeuw in Zoutelande en Johanna Willemina in de Schoone Waardin in Ritthem.

Aangezien het aantal herbergen en cafés, hoewel talrijk, beperkt was zochten de Minderhoud’s logischerwijs elders op Walcheren emplooi. In een plaats als Veere was er minder horeca, maar de zaken die er waren bleven soms in de familie. Ben Huybrecht zat in D’Ouwe Werf en het Veerse Meer, dat later de naam veranderde in De Peperboom, was tot vorig jaar eigendom van dochter Marion. En dan is er natuurlijk nog de Campveerse Toren waar de familie Van Cranenburgh sinds 1947 de lakens uitdeelt. Er is echter nog een vaste waarde in Veere, namelijk ’t Waepen van Veere aan de Markt. In 1967 meldde de courant dat de NV Poppe de zaak had geopend. Die NV kreeg al snel gezicht in Bram en Catrien Poppe, de uitbaters van ’t Waepen. In de loop der jaren werd een voormalige paardenstal naast de zaak aangekocht en na een grondige verbouwing heropende t’ Waepen met meer volume. Op enig moment namen zoon Piet en schoondochter Lia de zaak over en ook zij verbouwden de zaak. Nieuwe bezems vegen nu eenmaal schoon.

In de jaren ’90 kreeg de jonge kok Marc Meeusen in ’t Waepen de kans te tonen wat hij waard is. Ook Marc kreeg de horeca met de paplepel ingegoten, want zijn ouders Ger en Ryan zaten jarenlang in bistro Juliana aan de Middelburgse Markt. In 2005 koos Marc voor een baan in het onderwijs en werd hij opgevolgd door Jeroen Haas, zijn voormalige souschef. Die wist en weet ook wat koken is, want toenmalig culinair recensent Rien van Reems meldde in de courant dat de culinaire continuïteit bij ’t Waepen van Veere veilig was. In die periode vond er opnieuw een wisseling van de wacht in ’t Waepen plaats en kwamen Piet’s zoon Bram-Pieter en schoondochter Barbara aan het roer. En opnieuw, hoe kon het ook anders, timmerden de verse Poppe’s aan de weg. Ze gaven de zaak een facelift en een strak karakter dat aansloot bij de moderne tijd. Natuurlijk is het zaak dat je meegaat met je tijd, ‘go with the flow’, anders mis je onherroepelijk de boot.

De culinaire continuïteit is nog steeds als vanouds en de liefhebbers van kreeft blijven duimen en vingers aflikken. Dat hoop ik in het hart van de lente ook eens te doen.

Adres en contactgevens

Markt 23-27 4351 AG Veere.

Externe links

Bronnen