Veere Dronk

Bosch en Zee

 

Bosch en Zee

Nehalenniaweg 8
4357 AW Domburg

0118 581452
info@hotelboschenzee.nl
Website
Facebook

 

Een pension en later hotel-café-restaurant aan de Nehalenniaweg 8 te Domburg.


Geschiedenis

1930
Cornelis Maas en Jacoba Leuntje Dingemanse

In 1930 zitten Cornelis Maas en Jacoba Leuntje Dingemanse (zeeuwengezocht [1]) in het splinternieuwe pension Bosch en Duin op het adres dat nu Nehalenniaweg 8 in Domburg is - ze blijven tot 1957 in de zaak.

1957
Jan Maas en Lijntje Provoost

In 1957 nemen zoon en schoondochter Jan Maas en Lijntje Provoost de zaak over en verliest Bos de ch - zij blijven tot 2002 in pension en later hotel Bos en Zee

2002
André Hollestelle en Wilma Hollestelle

In 2002 zitten André en Wilma Hollestelle in het hotel dat nu weer Bosch en Zee heet - zij blijven tot 2014 in de zaak.

2014
Robbert Vreeke

In 2014 wordt Robbert Vreeke de nieuwe eigenaar van hotel Bosch en Zee.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Bosch en Zee/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Cornelis Maas zat eerder in pension Westeinde aan de Weststraat in Domburg.
  • Robbert Vreeke is vanaf 2008 eigenaar van hotel In den Brouwery aan de Brouwerijstraat in Domburg.

Mooie verhalen

De Mondriaan van Maas

Kees Maas is in zijn vrije tijd altijd een verwoed kunstschilder geweest en had wat je noemt een neus voor kunst. Zijn echtgenote Jacoba Dingemanse koopt in 1958 bij het Middelburgs Notarishuis een map met oude tijdschriften en prenten voor een bedrag van acht gulden. Een van die prenten was een nogal slordig uit de lijst gesneden doek (60 x 40 cm), gesigneerd met "Piet Mondriaan\". Kees Maas kende Mondriaan en de andere kunstenaars persoonlijk omdat hij als timmerman lijsten voor hun doeken maakte. Kees gaat op onderzoek uit en na een reis langs allerlei musea en kunstexperts krijgt het schilderij in 1966 uiteindelijk het predicaat van een echte Mondriaan - het wordt later verkocht voor het eigenlijk veel te lage bedrag van fl. 73.000. Kees Maas had een vruchtbaar leven en overleed op 4 januari 1985 op 91-jarige leeftijd - echtgenote Jacoba Dingemanse was hem op 82-jarige leeftijd voorgegaan op 9 augustus 1973. Zoon Jan Maas en echtgenote Lijntje Provoost nemen het hotel in 1957 over, maar werken dan al een tijdje in het hotel. In het begin van de jaren '50 werd hun eerste zoon geboren op kamer 10 van pension Nehalennia aan de Badstraat (bijna om de hoek) en hij krijgt, zo gebeurde het in die dagen, de naam van zijn grootvader, Cees dus. Cees Maas, waar ik de schoolbanken op de R.H.B.S. in Middelburg mee deelde, werd journalist en later ook fotograaf. Kees heeft zijn passie voor Domburg nooit onder stoelen of schoolbanken gestoken. Hij had een periode de site De Vrije Domburger (zie artikel Een dagje naar het strand in de Volkskrant, 29 juli 2000] en nu kan men zijn foto's zien en kopen op de site CeesMaas Fotografie - Cees woont tegenwoordig in Veere.


Adres en contactgevens

Nehalenniaweg 8 Domburg

Externe links

Bronnen