Veere Dronk

De Dom

 
 

Eetcafé aan de Markt 6 Domburg - een opvolger van Volkskoffiehuis, Pension Wiessner, Pension Bommeljé en eetcafé Kootje en een voorloper van Markt Zes.

Geschiedenis

1984
Johan Bielok en Willem Flipse

In 1984 openen Johan Bielok en Willem Flipse eethuis De Dom aan de Markt 6 in Domburg - ze blijven een jaar in de zaak.

1985
Cathrien Carlier en Klaas Pirson

Catrien Carlier neemt in 1985 de Dom over en later komt ook haar partner Klaas Pirson in de zaak - ze openen in 2004 grand café Markt Zes in het pand.

Foto's


Naamgeving

De naam de Dom werd verzonnen door Johan Bielok

Bijzonderheden

  • Cathrien Carlier's vader Eli zat in amusementshal The Game in Domburg.
  • Cathrien's grootouders Jozias en Catharina Carlier-Maas zaten in pension Westeinde Domburg.
  • Willem Flipse zat ook in Astoria aan de Walstraat in Vlissingen.
  • Op koninginnedag 1996 deed een verkleed voetbalteam van de Dom mee aan een verkleed voetbaltornooi in Domburg. Vlnr Klaas Pirson, Pim Los, Roy Kruys, Marco Riemens, Martien van der Plasse en Stefan van Rossum.

Mooie verhalen

De Dom in Domburg (Rob 11 mei 2016)

Een paar weken geleden stond er een interessant bericht op de Facebookpagina van Veere Dronk. Kerstin Berk en Mark de Looff zijn sinds februari van dit jaar de nieuwe eigenaren van Markt Zes in Domburg. Of Catherine en Klaas Pirson-Carlier nu op hun lauweren rusten weet ik niet. Ze verdienen het in ieder geval wel. Catherine heeft het horecavak bij haar vader, Eli Carlier, geleerd. Hij had in de jaren ’70 amusementshal The Game aan de Weverijstraat in Domburg. Daarnaast had hij een busonderneming. Ik heb Eli, een zeer beminnelijk mens, goed gekend, want ik werkte in de jaren ’70 als werkstudent bij zwembad Poelendaele in Middelburg als hokjesman. We maakten weleens een praatje als buschauffeur Eli aan de ochtendkoffie zat in de kantine bij Merijn Heestermans.

Eli kon prachtig vertellen over de reizen die hij gemaakt had en die er nog aan zaten te komen. Helaas overleed hij in 1996 plotseling op 73-jarige leeftijd. The Game was letterlijk over en twee jaar later kwam er sociale woningbouw aan de Weverijstraat. Ik denk dat Eli dat, als sociaal voelend mens, wel had kunnen waarderen. Catherine nam rond 1984 lunchroom Kootje van Jacqueline en Ko Labruyère over aan Markt 6. Ze noemde haar zaak, een lunchroom en coffeeshop, de Dom. Wellicht was dat een allusie op Domburg of een verwijzing naar de kerktoren die Mondriaan zo kleurrijk vereeuwigde. Klaas zat toen nog volop in de surfbusiness, maar kwam later ook in de zaak. In 2003 werd de Dom grondig verbouwd tot een ruime en meer open zaak. Een jaar later kozen Catherine en Klaas voor de naam Markt Zes en was de Dom in Domburg verleden tijd. In grand café Markt Zes swingde het vaak als een trein, want op vrijdagavond speelde er vaak een band.

Je kunt er ook goed eten, meldde de culinaire recensent van de provinciale courant. Markt Zes kreeg drie sterren en de recensent besloot met de woorden: “Markt Zes is een plek waar je naar toe gaat voor de gezelligheid en waar je een hapje kunt eten.” De zaak draait al jaren als een tierelier en tijdens Jazz by the Sea is er bijna geen doorkomen aan. Mensen komen en gaan, nemen een drankje en dansen op het ritme dat de muziek voorschrijft. Catherine en Klaas dansen een ongedanste dans, want er is te veel werk aan de winkel. In januari 2016 houden ze Markt Zes voor gezien en de rest is geschiedenis.

Mondriaan is nooit ver weg in Domburg. Zo zitten Kerstin Berk en Mark de Looff van 1997 tot 2010 in restaurant Mondriaan aan de Ooststraat. Sinds 2013 zit de Visbar in het pand. Kerstin en Mark vertrekken in 2010 naar strandpaviljoen de Oase dat ze samen met Jacco Duvekot uit Vrouwenpolder uitbaten. Nu gaan Kerstin en Mark een nieuw avontuur aan. Een avontuur dat alleen maar goed kan aflopen, want Markt Zes is een zaak die staat als een huis. Voor de goede orde toch veel succes en ik kom binnenkort eens buurten.

Externe links

Bronnen