Veere Dronk

De Zeemeermin

 

De Zeemeermin

Nieuwstraat 2
4374 BD Zoutelande

 

Een hotel-café-restaurant dat van 1963 tot 1986 gevestigd was aan de Nieuwstraat 2 te Zoutelande - een voorloper van Da Chang en Bram.

Geschiedenis

1963
A. de Kam

Op woensdag 12 juni 1963 opent A. de Kam zijn cafetaria-hotel-pension De Zeemeermin aan de Nieuwstraat 2 in Zoutelande - hij blijft 6 jaar in de zaak

1969
Jaap de Looff

In 1969 neemt Jaap de Looff (hij zat eerder in de Delta in Middelburg) De Zeemeermin over van De Kam - de familie De Looff blijft 5 jaar in de zaak.

1974
Lein Lievense en Leny Lievense

In 1974 nemen de pas getrouwde Lein en Leny Lievense De Zeemeermin over van De Looff. In 1986 besluiten de Lievense's tot een koerswijziging - ze stoppen met het hotel, verbouwen de kamers tot appartementen die, tot op de dag van vandaag, worden verhuurd. Ook het vroegere café-restaurantgedeelte wordt verhuurd en daar opent op vrijdag 16 mei 1986 Chinees Indisch restaurant Da Chang.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Zeemeermin/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Jaap de Looff's broer Jan zat in de Graaf van Buren in Kortgene.
  • Op 5 oktober 2002 openen Angela en Wendy Lievense Toercom (Communicatie, Evenementenorganisatie en Verhuur van accommodatie) op het adres Nieuwstraat 2.

Mooie verhalen

Ome Jaap

In mijn kinderjaren – we woonden toen boven Juliana aan de Markt in Middelburg – kwam het soms voor, hoewel weinig, dat mijn moeder niet thuis was als ik uit school kwam. Ik had nog geen sleutel, maar geen man overboord, ik stak gewoon de Markt over en ging buurten bij ome Jaap in de Delta. Hij ontving me altijd vriendelijk en gastvrij als hij was, zette hij me aan zo’n typisch jaren 60 formica tafeltje met een glas limonade. Wanneer ik bevestigend had geantwoord op de vraag of ik honger had, werd het kinderparadijs even later vervolmaakt met een bord frites vergezeld van twee knakworsten – ome Jaap kon begrijpelijkerwijs vanaf die tijd nooit meer stuk. In de keuken van De Delta bevond zich het heilige der heiligen, een glazen ruimte die hij het kantoor noemde en waar hij weleens een hazenslaapje deed – de zaak was ruim beklant en dat vergde veel elbow grease van een kok. Jaap de Looff was een vriend van mijn vader en handbal was in eerste aanleg de factor die hen bond – ze zijn allebei voorzitter van E.M.M. geweest en sport was voor hen als het ware een monocultuur. Jaap had ook een rijk palmares in de atletiek, hij werd op zijn 40ste zelfs nog Zeeuws kampioen polsstokhoogspringen. Hij kon praten als Brugman, was bijna niet uit zijn evenwicht te brengen en dat was, gepaard aan de overredingskracht van een Leopard tank, een gave waar menigeen geen antwoord op had. Toen wij van de Markt naar de Haymanstraat verhuisden, kruisten onze paden zich op een andere manier – ome Jaap woonde om de hoek in de Bernardus Smytegeltstraat en ik kwam er vaak thuis omdat ik bevriend was geraakt met zoon Adrie. Toen ome Jaap De Delta van de hand deed en hotel De Zeemeermin in Zoutelande begon, verhuisde ik als het ware mee, vooral wanneer de zaak wegens vakantie gesloten was. Hij had de gewoonte om met zijn vrouw vakantie te nemen in de herfst en Adrie fungeerde dan als een soort antikraker avant la lettre. Aangezien Adrie net zo gastvrij als zijn vader was, vierde ik daar, op de Puch naar de kust gesneld, zo nu en dan een uitputtend feestje – een ieder had zijn eigen kamer, alwaar met enige mazzel damesbezoek. Eenmaal de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, kon ome Jaap maar moeilijk stilzitten. Als eminence grise bleef hij E.M.M. met raad en daad terzijde staan en hij had tot op hoge leeftijd zijn winkeltje in verpleeg- en rusthuis Der Boede in Koudekerke. Ik denk nog weleens met een licht gevoel van weemoed aan ome Jaap en natuurlijk aan die knakworsten die nooit lekkerder smaakten dan in De Delta – toen mijn wereld nog op een zakdoek paste.

Adres en contactgevens

Nieuwstraat 2 Zoutelande.

Externe links

Bronnen