Veere Dronk

In de Gouwe Geit

 

In de Gouwe Gheijt

Kerkring 8
4364 AN Grijpskerke

0118 591451
Facebook

 

Een eetcafé dat sinds 1983 is gevestigd aan de Kerkring 8 te Grijpskerke. De zaak is een opvolger van Het Parochiehuis en 't Groenewoud.

Geschiedenis

1983
Mark de Pagter en Lenie de Pagter

In 1983 openen Mark en Lenie de Pagter café In de Gouwe Gheijt aan de Kerkring 8 in Grijpskerke. In 1986 openen ze bar-dancing Joy in Serooskerke en op 17 november 1987 nemen ze afscheid van In de Gouwe Gheijt en mag iedereen ter gelegenheid daarvan gratis drinken.

1987
A. Wisse en Mariska Kassander

Met ingang van 18 november is A. Wisse eigenaar van In de Gouwe Gheijt en Mariska Kassander bedrijfsleidster - deze formule duurt een jaar.

1988
Michel van Nielen en Cobie van de Gruiter

In november 1988 neemt Michel van Nielen samen met Cobie van de Gruiter In de Gouwe Gheijt over van Wisse - de zaak wordt op donderdag 2 december officieel geopend. Van Nielen vertrekt in 1989 naar La Reine in Vlissingen waar hij ook de zaken Scandalous en Cheerz had c.q. heeft - in Middelburg heeft hij ook een Cheerz en verder zat hij nog in Strandpaviljoen Piet Hein in Koudekerke.

1989
Aart van de Gruiter, Cobie van den Bosse en Eddie Cevaal

In 1989 zitten Aart en Cobie van de Gruiter-van den Bosse - ze komen dan uit De Kreukel in Middelburg, waar ze ook De Fik hadden - samen in de zaak. In 1995 vertrok Aart naar Hongarije, Aart en Cobie scheidden, en Eddie Cevaal, die het vak van Aart had geleerd, werd kok en nam het 'aandeel' van Aart over. In 2001 wilde Cevaal stoppen en keerde Aart tijdelijk, noodgedwongen terug, om te helpen. Met ingang van 1 januari 2015 wordt In de Gouwe Gheijt gesloten.

2017
Ronald van de Sande en Koos Koper

In december 2016 begint er een nieuw leven voor De Gouwe Gheijt. Ronald van de Sande en Koos Koper worden de nieuwe eigenaars van het bekende eetcafé. Na verbouwen en opknappen kan de Gheijt in mei 2017 de deuren weer openen.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op In de Gouwe Geit/fotos.


Naamgeving

Hoewel Grijpskerke vroeger bekend stond als het Geitedurp komt de naam van het café daar niet vandaan. Volgens de overlevering kwam een dorpeling op enig moment thuis met de mededeling dat hij in de houwigheid even een biertje was gaan drinken in 't Groenewoud, het enige café in Grijpskerke. In de houwigheid werd een begrip op het dorp en verbasterd tot In de Gouwe Geit.

Bijzonderheden

De ouders van Michel van Nielen, Cor en Irene, zaten in Don Quichotte en Crazy Horse in Middelburg en broer Jerry in Arneville in Middelburg en in 7 zaken in Vlissingen waaronder Arion.

Mooie verhalen

Weemoedigheid om de Gouwe Gheijt (Rob 25 mei 2016)

Als ik door Grijpskerke fiets, grijpt iets me bij de keel en dat maakt me weemoedig en tegelijkertijd boos. Het gaat me steeds meer aan het hart om het pand Kerkring 8 te zien verpieteren. In de Gouwe Gheijt is niet meer en zal wellicht ook nooit meer zijn of er moet een horecawonder gebeuren, een wonder dat ik van harte zou toejuichen. Laat de geschiedenis maar voor zich spreken.

In juli 1765 verschijnt er een advertentie in de Middelburgsche Courant waarin een korenmolen uit de hand wordt verkocht in het Parochiehuis in Grijpskerke. Het Parochiehuis was, u voelt het al aankomen, gevestigd aan de Kerkring 8. Over de eerste eigenaren van de herberg is weinig bekend, maar in 1839 koopt veearts Willem Heijt het Parochiehuis. Na Heijt volgt er een hele rij eigenaren die eindigt bij Martinus Verhage die het Parochiehuis in 1910 aanschaft. Hij blijft vier jaar in de zaak en daarna verdwijnt het Parochiehuis uit beeld.

Leendert van Dixhoorn wordt in 1914 de nieuwe eigenaar en hij doopt zijn herberg ’t Groenewoud. Zeven jaar later neemt Leonard Bimmel ’t Groenewoud over en hij wordt begin jaren ’50 opgevolgd door zoon Lourus. Lien Schroevers vertelde dat ome Louw en tante Mien Bimmel-Jakobsen naast het café, op de hoek van de Kerkring, ook een VéGéwinkel hadden. Ome Louw ging langs de deur met de boodschappen en alles werd genoteerd in het VéGéboodschappenboekje. Lourus Bimmel zet de zaak in 1982 te koop voor fl. 158.000 k.k.

Lenie en Mark de Pagter kopen het café en noemen het In de Gouwe Gheijt. Ze openen in 1986 bar-dancing Joy op Seroos en nemen op 17 november 1987 afscheid van de Gouwe Gheijt. Het zal wel feest en lang onrustig in Grijpskerke zijn geweest, want het was vrij drinken. A. Wisse neemt de zaak over en Mariska Kassander wordt bedrijfsleider. Het was maar een korte vreugde, want een jaar later breekt de periode Van de Gruiter aan. In eerste aanleg staat Cobie van de Gruiter-van den Bosse samen met Michel van Nielen in de Gouwe Geit, maar hij vertrekt in 1988 naar lunchroom La Reine in Vlissingen. Cobie’s echtgenoot Aart schuift nu ook aan in de zaak. Aart van de Gruiter had in de jaren ’70 Taxibedrijf de Gruiter aan de Noordstraat in Grijpskerke en in de bedrijfswoning was een tijdje een illegaal café gevestigd, maar dit terzijde. Aart en Cobie van de Gruiter zaten in 1980 trouwens in de Kreukel aan de Pottenmarkt in Middelburg – nu de Zaak van Cap en Grace van Dalen-Nanlohy.

In 1995 scheiden de wegen van Aart en Cobie en neemt kok Eddie Cevaal Aart’s ‘aandeel’ in de zaak over. Wanneer Eddie er in 2001 uitstapt, keert Aart noodgedwongen terug om Cobie te helpen. Met ingang van 1 januari 2015 sluit In de Gouwe Gheijt haar deuren en dat laat een grote leegte achter in Grijpskerke. Er kon in de gauwigheid geen koper worden gevonden en de langere termijn bood ook geen soelaas en mijn weemoedigheid blijft dus maar duren en duren.

Tot december 2016. Dan gloort een nieuwe toekomst voor De Gheijt als een koopovereenkomst wordt getekend door Ronald van de Sande en Koos Koper. Het pand wordt opgeknapt en in mei 2017 gaan na 2 jaar, 4 maanden en 11 dagen, de deuren van In de Gouwe Gheijt weer open.

Externe links

Bronnen