Veere Dronk

In den Struys

 

In den Struys

Kaai 27
4351 AA Veere

 

Een herberg aan de Kaai 27 te Veere - een voorloper van Museum De Schotse Huizen.

Geschiedenis

1763
John Home

In 1763 wordt Het Schotse Natiehuis verplaatst naar het pand In den Struys aan de Kaai 27 in Veere - de herberg wordt Schotse Natiehuis of Schotshuis genoemd . De Schotten die gebruik maken van de herberg maken tot 1795 gebruik van het privilege bier te drinken waar geen accijns op wordt geheven. John Home is de zogenaamde lord conservator, de titel van de magistraat die recht spreekt (zie Bijzonderheden) en tevens als herbergier fungeert.

1765
John Turing

In 1765 wordt Home als lord conservator opgevolgd door John Turing - hij verkoopt het pand in 1794-1795 (zeeuwengezocht [1]) en de Schotten vertrekken definitief uit Veere wanneer de Fransen en de terugkerende Nederlandse patriotten Zeeland veroveren.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

In 1613 koopt het stadsbestuur het huis rechts ernaast en staat het af aan de Schotse kooplieden voor het houden van hun bijeenkomsten. De ‘Tegenwoordige staat der Vereenigde Nederlanden’, uitgegeven door Isaac Tirion in 1753, geeft ervan de volgende beschrijving: ‘Het is een zeer ruim Gebouw met groote Kamers, Vertrekken, Zolders, Kelders, en andere plaatsen, tot dienst en gerief van alle Schotsche Kooplieden.’ In dit Schotse Natiehuis is ook de Schotse Court gevestigd, een rechtbank die zich uitsluitend bezig houdt met zaken die betrekking hebben op de Schotten. In 1763 verkeert het gebouw in zo’n slechte staat dat de magistraat besluit het huis In den Struys op de Kaai aan hen af te staan.

  • In 1896 koopt de Engelse mecenas en kunst-verzamelaar Albert Lionel Ochs het pand In den Struys en dat wordt een ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Later vestigt Museum De Schotse Huizen zich in het pand en buurpand Het Lammeke.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Kaai 25-27 Veere.

Externe links

Bronnen