Veere Dronk

Pension Wisse (2)

 

Pension Wisse

Ooststraat 9
4357 BE Domburg

 

Een pension dat van 1904 tot 1920 gevestigd was aan de Ooststraat A 6 te Domburg - een opvolger van Herberg Ooststraat en een voorloper van Hotel Juliana.


Geschiedenis

1904
Ko Wisse en Maatje Louwerse

Ko Wisse en Maatje Louwerse trouwen in 1904 (zeeuwengezocht [1]) en hebben 2 arbeiderswoninkjes in de Ooststraat in Domburg waar ze wonen en pension houden. In 1913 worden de pandjes verbouwd tot een pension-hotel van twee verdiepingen met dertien kamers. In 1919 is Ko de drukte beu en verhuist hij met zijn gezin terug naar zijn geboorteplaats Aagtekerke - in 1920 opent Hotel Juliana in het pand.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Mondriaan en de Wisse's

Beeldend kunstenaar Piet Mondriaan was aan het begin van de twintigste eeuw vaak in Domburg. Eerst logeerde hij in Het Schuttershof aan de Herenstraat, maar daarna was hij meermalen te gast bij Ko Wisse en Maatje Louwerse in hun pension aan de Ooststraat. Mondriaan had een goede band met de familie Wisse - hij maakte een portret van Ko Wisse getiteld, De Zeeuwse boer en ook van zijn dochter Joane, getiteld Het Zeeuws meisje. Ko was een verdienstelijk zondagsschilder - "Toorop vond het goed", meldde zoon Piet Wisse desgevraagd. De familie Wisse had ook een goede band met de familie Toorop - Jan Toorop heeft Maatje Louwerse's vader Bram verschillende keren geschilderd. Nadat de familie Wisse in 1919 naar Aagtekerke verhuisde, verwaterde dat contact niet, integendeel. Maatje Louwerse haalde Charley Toorop weleens met paard en wagen op van hotel De Valk in Westkapelle, waar Charley kind aan huis was, voor een dagje Aagtekerke bij de familie Wisse.

Adres en contactgegevens

Ooststraat A 6 Domburg

Externe links

Bronnen