Veere Dronk

De Valk

 

De Valk

Zuidstraat 97
4361 AH 97 Westkapelle

0118 571294
info@devalkhotel.nl
Website
Facebook
Twitter

 

Een herberg en later hotel- café-restaurant aan de Zuidstraat 97 (was eerder 156) te Westkapelle.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Valk/fotos.


Geschiedenis

1890
Aarnout Joosse

In 1890 is Aarnout Joosse herbergier (zeeuwengezocht [1]) in De Valk aan de Zuidstraat in Westkapelle.

1916
Miene Verhulst en Willem van Mill

Wanneer Miene (Johanna Wilhelmina) Verhulst in 1918 trouwt met Willem van Mill is ze al herbergierster in De Valk (zeeuwengezocht [2]). Wanneer Willem van Mill in september 1930 overlijdt zet Miene de zaak alleen voort. In W.O. II wordt De Valk verwoest, maar in 1947 herrijst het splinternieuwe café-restaurant op het, huidige, adres Zuidstraat 97. Miene van Bram Verhulst zit tot 1953 in de zaak - ze overlijdt in 1961 op 78-jarige leeftijd (zeeuwengezocht [3])

1953
Tine de Vos en Mine de Vos

De gezusters Tine (Martina [4]) en Mine (Wilemina [5]) de Vos nemen De Valk in 1953 over van hun tante, Miene Verhulst die wel eigenaresse blijft.

1956
W.J. van Hoepen

Met ingang van 23 maart 1956 is W.J. van Hoepen de nieuwe eigenaar van De Valk.

1969
J. Fait-Govers en I. Fait

In maart 1969 zwaait de familie J. Fait-Govers en Zonen de scepter in hotel De Valk.

1973
Sjaan Pekaar en Daan Basting

Sjaan Pekaar is in 1973 de nieuwe eigenaar van De Valk - Tante Sjaan en compagnon Daan Basting hadden in Middelburg de zaken Bonanzabar, De Lange Jan (2), Sjada Bar en De Zwarte Ruiter en in Vlissingen Amicus en Michieltje (3).

1974
A. Nellen en E.J. Nellen-Goedhart

In 1974 zitten A. Nellen en echtgenote E. J. Nellen-Goedhart in De Valk.

1985
B. de Goede en A. de Goede-Langeveen

In 1985 zit het echtpaar De Goede-Langeveen in De Valk.

1990
Klaas van Belzen en Trijnie van Belzen

Klaas en Trijnie van Belzen-Valkier zitten van 1990 tot 1996 in De Valk. Zij waren eerder de eigenaars van Café Oldies in Middelburg.

1996
Peter de Nooijer en Yvonne de Nooijer

Van 1996 tot 2006 wordt De Valk uitgebaat door Peter en Yvonne de Nooijer.

2006
Adriaan Verhulst en Jolanda Verhulst

In 2006 komt de zaak weer in handen van Westkappelse eigenaren, namelijk Adriaan en Jolanda Verhulst die nog steeds in De Valk zitten

Naamgeving

Bijzonderheden

  • Over Miene Verhulst: "toen zij met Willem van Mill trouwde, zat zij al in De Valk. Zij was met haar eerste echtgenoot Johannes Minderhoud uit Aagtekerke gekomen. Daar runden zij tot 1916 het Tramstation Sint Janskerke. Toen haar eerste echtgenoot Minderhoud tijdens de WOI stierf, kwam Miene alleen voor de zaak te staan. Zij trouwde daarna met de zeeman Willem van Mill. Er kwamen bekende Nederlanders bij haar slapen: Charley Toorop; Wim Kan en zijn vrouw Corry Vonk, Adriaan (Jons) Viruly.
  • Klaas en Trijnie van Belzen zaten eerder in the Oldies in Middelburg en The Blue Note , Annikes, Im Weissen Rössl en De Golfbaan in Vlissingen.
  • Het echtpaar Nellen zat in De Waterherberg in Veere, Strandpaviljoen Neptunus (2) in Zoutelande en De Krab in Middelburg.

Mooie verhalen

Charley Toorop

Op de website Toorop in Westkapelle vertelt Ans Dingemanse-Dieleman (kleindochter van Miene van Mill-Verhulst) over de kennismaking tussen Charley Toorop en Westkappel als volgt:

"In 1924 vond ze logies in hotel ‘De Valk’, een eenvoudige dorpsherberg. Daar voelde ze zich thuis en vrij, mede door de vriendschap die ontstond met de eigenaresse Miene van Mill-Verhulst. De voorraadschuur van de herberg diende als haar atelier. ‘s Avonds dronk ze samen met de mannen aan de toog een borreltje en daar zocht ze haar modellen uit. Zo ontstonden haar opvallende, krachtige, schilderijen die door hun vitaliteit nu nog steeds veel mensen aanspreken, o.a. Boerengezin (1927), Muzikanten en dansende boeren (1927), Boeren (1930), Aan de toog (1933), Oude boer (1939). Deze tijd was een zeer vruchtbare periode in haar schildersleven. Westkapelle en zijn inwoners inspireerden haar tot het maken van talrijke schilderijen, tekeningen en etsen die tot een hoogtepunt in haar oeuvre mogen worden gerekend. Omgekeerd maakte zij door deze werken Westkapelle en Walcheren in binnen-en buitenland bekend bij een breed publiek. Tijdens de oorlog kon er moeilijk naar Zeeland gereisd worden, maar na de oorlog zou ze weer naar Westkapelle terugkeren. Het oude dorp vond ze er niet meer. Door de bombardementen op de zeedijk in oktober 1944 was het hele dorp verwoest en daarmee ook hotel ‘De Valk’. Tijdens de wederopbouw ontstond een heel nieuw dorp. Hotel ‘De Valk’ was het eerste gebouw dat in 1947 werd opgeleverd, maar Westkapelle had niet meer de oude charme van vroeger. Toch bleef Charley Toorop tot aan haar dood in 1955 jaarlijks komen naar ‘De Valk’. De oude voorraadschuur was er niet meer om te werken, maar ze vond een nieuw atelier in een schuur aan de Kloosterstraat. Daar schilderde ze voornamelijk stillevens. Ook verbleef ze vaak in het oude stadje Veere en speelde zelfs met de gedachte er permanent te gaan wonen. Zover is het echter nooit gekomen. Enkele maanden voor haar dood op 5 november 1955 bracht ze nog een bezoek aan ‘De Valk’ in Westkapelle. Het zou een afscheid voor eeuwig zijn."


Miene van Bram was een diek van een wuuf (Barcode Rob 30-01-2015)

Ik voel me, zoals ik al eerder schreef, als geboren Middelburger toch ook een beetje Westkapellaar – zeg maar een butendieker met binnendorst. Zo voelde ik me ook blij toen Adriaan Verhulst in 2006 De Valk aan de Zuidstraat 97 weer een Westkappels gezicht gaf. Dat betekende na tante Sjaan Pekaar, de Van Belzen’s en De Nooijer’s een welkome terugkeer naar de horecaroots van het dorp waarmee de naam Verhulst, evenals Minderhoud en Gabriëlse, onlosmakelijk verbonden is.

Het zou mooi zijn als Adriaan Verhulst familie, al was het maar in de verte, van Miene Verhulst is; Miene van Bram voor de goede verstaander. Miene begon haar horecacarrière met echtgenoot Wannes Minderhoud in het tramstation van Sint Janskerke – Wannes was stationschef terwijl Miene de reizigers van een natje en droogje voorzag in de wachtkamer die ook als café dienst deed. In 1913 kwam café De Valk te koop en dat was een gelegenheid die Miene en Wannes niet voorbij konden laten gaan. Een jaar later werd Wannes gemobiliseerd en hij overleed twee jaar later aan een longontsteking of tbc. Miene zette de tering naar de nering en begon kamers boven de zaak te verhuren en zo ontmoette ze Willem van Mill uit Velsen waar ze in 1918 mee trouwde. Zo trouwde Miene dus met een butendieker, maar wel een met een vooruitziende blik. Willem zag mogelijkheden tot expansie; er kwam een bovenverdieping op het pand en De Valk werd een hotel.

Kunstschilder Charley Toorop had het niet zo op het chique Domburg waar vader Jan zijn domicilie had en daarom nam ze in 1924 een kamer in De Valk. Charley werd er al snel kind aan huis en zij en Miene werden vriendinnen. De voorraadschuur deed dienst als atelier en Westkapellaars als model. Zo ontstond het beroemde schilderij ‘Aan de toog’ met Miene die een biertje tapt en Janus Huibregtse (Jôôs Fret) die wat dromerig voor zich uit staart, maar ook het ingetogen portret van Miene’s kleindochter Ans Dingemanse. In de loop der jaren kwamen er nog meer bekende gasten in het hotel, zoals burgemeesterszoon en vliegenier Jons Viruly, dokterszoon en dichter Jan Campert,Wim Kan en Corry Vonk.

Wanneer Willem van Mill in 1930 overlijdt, staat Miene er weer alleen voor; ze gaat echter onverstoorbaar door. In W.O. II gaat de zaak ten onder, maar Miene, de diek van een wuuf dat ze is, komt boven en opent in 1947 het herbouwde De Valk op het huidige adres. Aangezien Miene gezien was in het dorp, liep de zaak van meet af aan als een tierelier. Je kon er bomen aan de bar, biljarten of een kaartje leggen en tijdens de kermis werd er gedanst op levende muziek. Miene doet de zaak in 1953 over aan haar nichtjes Miene en Tiene de Vos – ze overlijdt in 1961 op 78-jarige leeftijd. Als ik nu een kamer neem in De Valk, weet ik zeker dat ik zal dromen van Miene, Miene van Bram.

Adres en contactgevens

Zuidstraat 4361 AH 97 Westkappele

Externe links

Bronnen