Veere Dronk

Frituurbedrijf Lievense

 

Frituurbedrijf Lievense

Duinweg 11
4374 EA Zoutelande

0118 601919

 

Een cafetaria annex friteszaak aan de Duinweg 11 te Zoutelande - een voorloper van De Zeemeeuw.

Geschiedenis

1950
Stoffel Wijkhuis en Marie Wijkhuis-Verstraate

Rond 1950 beginnen Stoffel en Marie Wijkhuis-Verstraate een friteszaak aan de Duinweg 11 in Zoutelande.

1960
Fien Faasse en Jaantje Faasse-Wijkhuis

In 1960 zitten dochter Jaantje en echtgenoot Fien Faasse in de zaak.

1973
Wim Lievense en Nellie Maas

Begin jaren '70 nemen Wim en Nellie Lievense-Maas de zaak over die dan de naam Frituurbedrijf Lievense krijgt - in 1985 wordt de zaak verpacht.

1985
Willem Stroo

Willem Stroo, een voormalig kolenboer uit Vlissingen, pacht vanaf 1985 de zaak van Lievense. In 1992 nemen de dochter en schoonzoon van Wim en Nellie Lievense de zaak over en geven die de naam De Zeemeeuw.


Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Nellie Maas' vader Piet zat in Friet van Piet aan de Westkapelseweg in Zoutelande.
  • Wim Lievense was een begenadigd voetballer bij V.V. De Meeuwen die in de jaren '60 naar V.V. Middelburg verkaste en daar de reeks Nederlandse kampioenschappen van de club meemaakte.

Mooie verhalen

Bier en bolknak

Remco van Schijndel (voormalig chefkok van o.a. De Boekanier) vertelde gisterenmorgen aan de koffie in Seventy Seven in Middelburg dat hij zijn horecacarrière begon in het naamloze cafetaria van Willem Stroo. Hij leerde er bijvoorbeeld mayonaise maken - niet voor de frites maar voor de salades. De zaak was een cafetaria met 4 tafeltjes waar maaltijden met mes en vork werden gegeten en tegelijkertijd kon je er ook een vette bek c.q. frituurgeluk als b.v. lekkerbekjes halen. Willem Stroo, altijd een bolknak tussen de lippen, was een joviale man die, net als sommige vaste klanten, ook wel een biertje lustte. Dat was natuurlijk een probleem, aangezien een cafetaria c.q. friteszaak wel bier mocht, en mag, verkopen, maar het mocht niet ter plekke worden geconsumeerd. Stroo had daarom als afleidingsmanoeuvre altijd flesjes alcoholvrij bier, geen Buckler overigens, op de toonbank staan. Na een weekje hard werken bracht Remco zijn verdiende loon soms naar de bank maar meestal naar JoJo - dorst is een hardnekkige kwaal.

Adres en contactgevens

Duinweg 11 4374 EA Zoutelande.

Externe links

Bronnen